Septiņi īsi fakti par Viljama Šekspīra noslēpumaino dzīvi

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Slavenais angļu dzejnieks un dramaturgs Viljams Šekspīrs dzīvoja un rakstīja relatīvi nemaz ne tik sen - 16. gadsimta beigās un 17. gadsimta sākumā, tomēr viņa dzīve joprojām ir mistērija. Lai arī viņa nāves iemesls nav skaidri zināms, lielākā daļa pētnieku uzskata, ka viņš mira 1616. gada 23. aprīlī, bet apglabāts tika divas dienas vēlāk. Par Šekspīra dzīvi ir zināms ārkārtīgi maz – nav saglabājusies neviena Šekspīra vēstule, dienasgrāmatas ieraksts vai kādas atmiņas par viņu. Lai nedaudz kliedētu miglā skauto dzejnieka dzīvi, izdevums «Newsweek» ir sagatavojis septiņus īsus faktus.

1. Šekspīram ar sievu Annu Hetaveju bija trīs bērni – Suzanna, Hamnets un Džudita.

Anna Hetaveja
Anna Hetaveja Foto: PantherMedia/Scanpix

2. Šekspīrs sarakstīja 154 sonetus, 38 lugas, 5 garas poēmas un vēl citus dzejas darbus.

3. Valda kļūdains uzskats, ka Šekspīrs izgudroja tādus angļu valodas vārdus kā «assassination» (pasūtījuma slepkavība), «puke» (vēmekļi) un «eyeball (acs ābols)».

4. Šekspīrs ir apglabāts Stredfordā, Svētās Trīsvienības baznīcas kapellā, tajā pašā baznīcā, kur viņš tika kristīts. Uz Šekspīra kapakmens iegravēts lāsts, ka nolādēs katru, kurš uzdrošināsies traucēt dzejnieka mieru.

Svētаs Trīsvienības baznīca Stredfordā
Svētаs Trīsvienības baznīca Stredfordā Foto: PantherMedia/Scanpix

5. Šekspīram kopā bija septiņi brāļi un māsas, taču divi no tiem nomira pirms dzejnieka dzimšanas.

6. Savā testamentā Šekspīrs Annai Hetavejai novēlēja arī savu otro labāko gultu.

7. Šekspīrs, visticamāk, nēsāja auskaru, kas tajā laikā bija visai populārs modes atribūts. Arī Šekspīra portretos šis auskars ir redzams.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu