Neatklātais stāsts: slepenā misija, atomzemūdenes un Titānika vraks (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Wikimedia Commons

Vajadzēja 73 gadus, lai atrastu bēdīgi slavenā Titānika vraku. Iespējams, tas nekad nenotiktu, ja vien nebūtu kāda jūras spēku komandiera ziņkāres, kamēr viņš veica pavisam citu misiju.

Jaunā izstādē «Titanic: The Untold Story», kas norisinājās muzejā Vašingtonā, tika pavēstīts reiz ārkārtīgi slepens stāsts par okeanogrāfu Robertu Balardu (Robert Ballard), kurš, meklējot divas atomzemūdenes, atrada pavisam kaut ko citu – Titānika vraku.

Balards, kurš 1985. gada 1. septembrī pēc 12 dienas ilgiem meklējumiem uzgāja Titānika vraku, patiesībā bija norīkots, lai meklētu divas nogrimušas ASV atomzemūdenes.

Zemūdenes nogrima Atlantijas okeānā Aukstā kara laikā, un ASV valdība vēlējās uzzināt, kāpēc tā notika.

Balards vēlējās iegūt vairāk no šīs misijas, tāpēc lūdza finansēt Titānika meklēšanas ekspedīciju, jo viņš uzskatīja, ka Titānika vraks atrodas tajā pašā vietā, kur zemūdenes. Balards saņēma atļauju, un Titānika vraku atrada 1985. gada 1. septembrī.

Varas iestādes neticēja, ka Balards atradīs Titāniku, tāpēc, kad tas notika, sāka pamatīgi nervozēt, jo baidījās no liekas publicitātes. Sīkāk skaties, ko par to stāsta pats Balards pievienotajā video.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu