Arheologi grasās ielūkoties gigantiskajā Ēģiptes sarkofāgā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Jau ziņots, ka arheologi nupat Ēģiptē uzgājuši necilvēciski masīvu granīta sarkofāgu un milzīgu skulptūras galvu. Lai arī zinātnieki sarkofāgu fiziski atvērt negrasās, tomēr ielūkosies tajā ar rentgenstaru palīdzību.

Kā vēsta Ēģiptes Senlietu ministrija, sarkofāgs ir 2,65 metrus garš, 1,65 metrus plats un 1,85 metrus augsts. Tas ir lielākais sarkofāgs, kāds jelkad atrasts Aleksandrijas teritorijā.

Saistvielas slānis starp sarkofāga vāku un korpusu liecina, ka to nav paspējuši atvērt kapeņu izlaupītāji, tāpēc tā iekšienē apglabātā persona varētu būt ar visu apģērbu, dārglietām un citiem artefaktiem, kas tika ielikti sarkofāgā.

Kapenēs, kurās arheologi atrada sarkofāgu, tika uzieta arī milzīga alabastra galva, kurā attēlots vīrietis, kurš, iespējams, apglabāts sarkofāgā.

Šis atklājums arheologus noved pie dramatiskiem jautājumiem: kas īsti ir apglabāts sarkofāgā? Kādi artefakti tajā atrodas? Kāpēc tas ir tik milzīgs?

Lai arī antīkās kapenes ir biežs atradums Ēģiptē, tomēr lielākajā daļā gadījumu kapenes ir izlaupītas. Sarkofāgi ir atvērti vaļā, bet to saturs pazudis. Šajā gadījumā sarkofāgs joprojām ir aizzīmogots.

Lai izvairītos no bojājumu radīšanas, arheologi plāno izmantot rentgenstaru tehnoloģijas, lai ielūkotos sarkofāgā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu