Uz sena papirusa aprakstīta savāda teorija par «histērisko nosmakšanu»

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: University of Basel

Gandrīz 400 gadus kādas Šveices universitātes arhīvā gulēja papirusa žūksnis ar nesalasāmu tekstu. Tagad eksperti beidzot ir atdalījuši papirusa driskas citu no citas un pirmo reizi atšifrējuši 2000 gadu seno tekstu.

Kā vēsta «Live Science», iepriekš nezināmā teksta autors ir grieķu-romiešu ārsts Galēns (130. - 210. g.m.ē.). Galēna teorijas medicīnā bija ļoti populāras līdz pat viduslaikiem.

«Mēs pavisam droši tagad varam teikt, ka tas ir medicīnas teksts, kas vēsta par fenomenu medicīnā - «histērisko apnoju». Visticamāk, tā autors ir vai nu pats Galēns, vai arī kāds, kurš komentējis Galēna darbu,» atklāja profesore Sabīne Huibnere (Sabine Huebner).

Papirusu žūksnis, iespējams, ir daļa no 16. gadsimta Bāzeles universitātes jurisprudences profesora Bazilija Amerbaha kolekcijas. Amerbahs bija slavens ar to, ka savāca tūkstošiem mākslas darbu un kultūras priekšmetu – antīkas monētas, kokgriezumus, ilustrētas grāmatas, manuskriptus un pat miniatūru ziloņkaula vienradzi.

Pētnieki izmantoja ultravioleto un infrasarkano gaismu, lai ielūkotos manuskriptā. Atklājās, ka vairākas manuskripta lapas ir cieši salīmētas kopā. Atdalot lapas, grieķu valodā rakstītais teksts beidzot kļuva redzams.

Jau iepriekš bija zināmi Galēna teksti, kuros viņš apraksta histēriju – stāvokli, kas nereti izpaužas sievietēm. Galēns uzskatīja, ka sieviete histērijas laikā var nosmakt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu