Kāda ir latvieša seksuālā identitāte? (67)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Itāļus mēdz saukt par kvēliem mīlniekiem, bet kādi ir latvieši? Sociālie pētnieki noskaidrojuši Latvijas vidējā iedzīvotāja seksuālo identitāti, un daži secinājumi, izrādās, nav visai glaimojoši. Piemēram, ilgstošas attiecības vairums Latvijas iedzīvotāju neprot veidot.

Latvijas vīrieši pēdējos divos gados daudz biežāk mainot seksa partnerus nekā vidēji citviet Eiropā. Būtiski audzis gadījuma kontaktu jeb vienas nakts sakaru skaits, un šobrīd latviešu vīrieša seksualitātes identitāte ir “Dzīvo ātri, mirsti jauns”. No konkrētā pētījuma neatkarīgi eksperti to skaidro ar nebeidzamu dzīšanos pēc iedomāta ideāla un interneta sludinājumu nozīmes pieaugumu.

Aivita Putniņa, sociālantropoloģe, LU Humanitāro zinātņu fakultāte: "Ja cilvēki nevar, nemāk veidot attiecības, viņi biežāk maina partnerus, viņi kompensē nespēju iet dziļumā ar vienkārši attiecību daudzumu."

Respondenti interneta aptaujā norādījuši, ka vidēji gada laikā tiek nomainīti līdz desmit seksa parteriem. Taču 14% ir tādu, kuri gada laika nomaina vairāk nekā ar 21 seksa partneri. Izteikti, ka biežo maiņu visvairāk atbalsta Latvijas iedzīvotāji, kuri prognozē drīzu valsts izkļūšanu no ekonomiskā krīzes. Pētījumā izteikti secināts, ka intīmu attiecību veidošanā nav nozīmes, cik izskatīgs ir vīrietis vai sieviete. Galvenais esot lieliskas prasmes gultā. Lai arī tikai 10% norāda, ka ir pieņemams krāpt precēto sievu vai vīru, taču 30% respondentu to jau ir izdarījuši.

Ģirts Ozols, pētījuma veicēja firmas Euro RSCG Riga direktors: "Latvieši pasaules līmenī izskatās ļoti labi un dažās kategorijās pat ir vieni no pirmajiem, piemēram, sekss automašīnā un birojā." Pētījums rāda, ka Latvijas sieviešu un vīriešu visslēptākās vēlmes ir nodarboties ar seksu vilcienā vai lidmašīnā, iesaistīties grupveida seksā, būt intīmā tuvībā citas rases pārstāvi un ar personu, kas ir desmit gadus vecāka par pašu.

Artūrs Šulcs, seksologs: "Mēģina, izmēģina visu ko, ir atvērts jaunām iespējām, par to sabiedrībā vairāk klusē, bet cilvēki dara šīs lietas. Tas ir pozitīvi un bija patīkams pārsteigums, un līdz ar to ir attīstības potenciāls."

Uzskatei pētnieki salīdzinājuši ne vien aptaujas tiešos datus, bet arī, ka Latvijas populārākajā seksa kontaktu interneta vietnē mēneša laikā lapu apskates ir par pieciem miljoniem vairāk nekā ziņu portālos. Sabiedrības kopējai veselībai labās ziņas – palielinās to cilvēku skaits, kuri izmanto veselību pasargājošos kontracepcijas līdzekļus.

Komentāri (67)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu