Cīņā pret homofobiju un diskrimināciju

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Flickr/soapylovedeb

Lai gan Eiropā atšķirībā no daudzām pasaules valstīm par homoseksuālismu sods vairs nedraud, dažādas naida izpausmes liecina, ka diskriminācija vēl nepieder pagātnei. Vairāki parlamentārieši uzskata, ka jāpieņem attiecīgi likumi un labāk jāinformē sabiedrība.

Parlamenta referents Rauls Romeva (Zaļie, Spānija), kas atbildīgs par patlaban ES Padomē iestrēgušo Pretdiskriminācijas direktīvas projektu, norāda, ka daudzās pasaules valstīs LGBT (lesbietes, geji, biseksuāļi un transpersonas) cilvēkiem jārēķinās ar soda naudu, ilgstošu apcietinājumu vai pat nāvessodu. Viņš vērš uzmanību uz to, ka parasti LGBT cilvēku tiesības visvairāk apspiež valstīs, kuras ir noteikušas oficiālo reliģiju.

Rādot ar pirkstu uz citām valstīm, tomēr nedrīkstam aizmirst, ka homoseksuālisms vēl 20. gadsimta otrajā pusē bija nelegāls arī vairākās Eiropas valstīs. Tagad tas vairs nav aizliegts ar likumu — taču vai eiropieši ir atbrīvojušies no homoseksuālisma pielīdzināšanas „slimībai un garīgam traucējumam”? Publiskas naidu kurinošas uzrunas, iebiedēšana un geju gājienu aizliegumi liecina, ka cīņa pret diskrimināciju vēl nav galā arī pie mums.

„Homofobija ir skaidrs cilvēka cieņas pārkāpums, kas apšauba pamattiesības, un tādēļ stingri jānosoda,”

uzsver Eiropas Parlamenta priekšsēdētājs Ježijs Buzeks.

R. Romeva atgādina, ka dažās ES valstīs daudziem LGBT cilvēkiem ir liegtas pamattiesības, jo viņi ir spiesti „vai nu slēpties, vai arī dzīvot pilnīgā noliegumā” — atklājot savu patieso būtību, šie cilvēki riskē ar darbu vai pat ar dzīvību.

Deputāts uzsver, ka, lai veidotu iecietīgāku sabiedrību, kas būtu „vienota daudzveidībā”, jāveic kampaņas un jāpieņem pienācīgi pretdiskriminācijas likumi.

„ES Pretdiskriminācijas direktīva ir ne tikai zīme diskriminējošām sabiedrībām, ka tām jāmaina sava uzvedība, bet arī zīme pārējai pasaulei, ka ES pret pamattiesību aizsardzību un cilvēku hierarhijas neveidošanu izturas nopietni.”

R. Romeva norāda, ka visiem LGBT cilvēkiem visās ES valstīs jābūt aizsargātiem pret diskrimināciju ar ES līgumu, Pamattiesību hartu, un, ja nepieciešams, Komisijai un ES padomei būtu jāinformē un jāizglīto politiķi un iestādes, lai tie varētu uzņemties līderību un rādīt labu piemēru.”

Atgādinām, ka 17. maijā tika atzīmēta kārtējā Starptautiskā diena pret homofobiju.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu