Ēdīsim redīsus pilnu muti! (5)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Flickr/Jeremy Bronson

Pirmie sulīgie un gardie pavasara vēstneši – redīsi ienākas vai ikvienā mazdārziņā. Kad siltumnīcā laiks dot vietu tomātiem, redīsu sējumi pārceļo uz atklātu lauku.

Redīsi ir sakņaugi ar asu, rutkiem līdzīgu garšu. Ieteicams izmantot nepāraugušus redīsus, kamēr tie mīksti. Uzturā izmanto gan redīsu saknes, gan lapiņas. Augot un nobriestot, redīsos uzkrājas vērtīgi mikroelementi un vitamīni – C , B grupas vitamīni, karotīns. Tajos ir arī sinepju eļļa, kas redīsus aizsargā pret grauzējiem un citiem ienaidniekiem, bet cilvēkam ir teicams dezinficējošs līdzeklis, kas iedarbojas uz mutes gļotādu, mēli, kuņģi un zarnu traktu, iznīcinot kaitīgās baktērijas, raksta portāls irlaiks.lv.

Redīsu sula stimulē zarnu peristaltiku, kavē akmeņu veidošanos nierēs, urīnpūslī un žultspūslī, pazemina holesterīna līmeni asinīs.

Redīsu sula iznīcina baktērijas un sēnītes kuņģī un zarnu traktā, aktivizē nervu un galvas smadzeņu darbību, slimojot ar klepu un iesnām, veicina gļotu izdalīšanos. Redīsi palīdz attīrīt deguna dobumu, stimulējot gļotu izdalīšanos, dezinficē gļotādu un neļauj attīstieties infekcijām. Tā likvidē arī meteorismu, caureju, aizcietējumus. Zarnās uzkrājušās baktērijas var veicināt meteorismu, kā arī caureju, zarnu sēnītes, piemēram, kandida, var izraisīt zarnās kairinājumu vai pat nopietnas saslimšanas.

Redīsu sulu var gatavot ne tikai no to saknēm, bet arī no lapām. Šo sulu lieto tikai kopā ar citu dārzeņu sulām, jo tā var radīt spēcīgu reakciju.

Redīsu un burkānu sulu maisījums ļoti labvēlīgi ietekmē kuņģa gļotādas tonusu, bet vēl labāku efektu var gūt, ja to dzer stundas laikā pēc tam, kad izdzerts mārrutku un citronu sulas maisījums.

***

Redīsu salāti kefīrā

200 g redīsu, 1 vārīta ola, 50 g spinātu, dilles, lociņi, sāls, 100 ml kefīra.

Redīsus sagriež plānās šķēlītēs. Olu noloba un sakapā. Spinātus un citus zaļumus sīki sagriež un sajauc ar kefīru. Visu samaisa kopā.

Aukstā redīsu – gurķu zupa

5 svaigi gurķi, 5 redīsi, dilles, loki, sāls, apgrauzdētas saulespuķu sēklas, 1 l kefīra.

Gurķus nomizo un sagriež gabaliņos. Labāk nevis šķēlītēs, bet nevienādos, palielos gabaliņos. Redīsiem nogriež astītes, pārgriež uz pusēm un sagriež plānās šķēlītēs. Pievieno gurķiem. Dilles un lokus smalki sagriež. Pielej aukstu kefīru. Pēc garšas piemet sāli un samaisa.

Puķu kāpostu un redīsu salāti

200 g puķu kāpostu, 100 g redīsu, 60 g eļļas, 40 g lociņu, citrona sula, sāls, pipari.

Sālsūdenī novārītus un mazos gabaliņos sadalītus puķu kāpostus sakārto salātu traukā kopā ar redīsiem. Pārlej ar eļļas, citrona sulas, sāls un piparu maisījumu, pārkaisa ar lociņiem.

Pavasarīgie salāti

Kartupeļi, burkāni, redīsi, salāti, lociņi, 1 ola, krējums, cukurs, sāls, pipari.

Redīsus samaisa ar vārītu kartupeļu un burkānu šķēlītēm, pārkaisa ar lociņiem un sakapātu olu, pārlej krējumu, kam pievienots cukurs, sāls un pipari, rotā ar zaļiem salātiem.

Redīsu salāti ar biezpienu

Redīsi, biezpiens, rūgušpiens (kefīrs), sāls, dilles.

Redīsus smalki sagriež vai sarīvē, samaisa ar sāli, dillēm, caur sietu izrīvētu biezpienu un piejauc kefīru vai rūgušpienu.

Redīsu maizītes

Klona maize, biezpiens, krējums, redīsi, sāls, dilles.

Biezpienu izrīvē caur sietu, sajauc ar krējumu un sāli. Maizes šķēles pārklāj ar šo masu. Biezpienu rotā ar redīsu šķēlītēm un dillēm. Maizi pirms tam var viegli apcept.

Redīsu salāti ar olu

Redīsi, sīpols, lapu salāti, citrona sula, cieti vārītas olas, skābs krējums, dilles, sāls.

Redīsus nomazgā, sagriež ripiņās. Mazliet apsāla, aplej ar citrona sulu. Pievieno saplucinātus lapu salātus, sasmalcinātas olas, sīpolus un dilles. Liec traukā un aplej ar krējumu.

Redīsu un olu salāti

Sagriež redīsus sīkās šķēlītēs, pieliek skābu krējumu un sāli, pēc garšas piparus, cukuru un etiķi. Salātu traukā redīsus liek ar kaudzīti, rotā ar cieti novārītas olas šķēlītēm, zaļajiem salātiem un dillēm.

Lauku salāti

100 g redīsu, 100 g kartupeļu, 50 g svaigu gurķu, 50 g konservētu zaļo zirnīšu, 30 g lapu salātu, 25 g loku, 2 olas, 10 g skāba krējuma, 1 tējk. 3% etiķa, cukurs, sāls un pipari pēc garšas.

Redīsus, gurķus, lapu salātus, lokus un vārītus nomizotus kartupeļus sagriež salmiņos un piemaisa konservētus zaļos zirnīšus. Salātiem pieliek skābu krējumu, sāli, piparus, cukuru un etiķi. Salātus pasniedz salātu traukā, liekot ar kaudzi, rotātus ar cieti vārītas olas daļām, redīsa ripiņām, apkaisītus ar zaļumiem.

Komentāri (5)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu