Veiks ziemojošo ūdensputnu uzskaiti

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) ir izsludinājusi iepirkuma konkursu, lai veiktu ziemojošo ūdensputnu uzskaiti Latvijā.

Konkursa uzvarētājam, kurš veiks ūdensputnu uzskaiti, būs jāiesniedz apkopoti 2015./2016.gada jūrā ziemojošo ūdensputnu avio uzskaites laikā ievāktie dati un šo datu interpretācija.

Ūdensputnu uzskaitei jānotiek jūrā no krasta, ar maršrutiem nosedzot visu Latvijas piekrasti. Tāpat būs jāveic ūdensputnu uzskaite vismaz 130 iekšzemes ūdensputnu ziemošanas vietās - Kurzemē 34 vietās, Zemgalē 18 vietās, Latgalē un Sēlijā 17 vietās, Vidzemē 30 vietās, bet Rīgā un tās apkārtnē - 28 saldūdens ūdenstilpēs.

Iegūtie dati būs jāanalizē un jāsalīdzina ar iepriekšējo gadu monitoringa datiem, jāsniedz informācija par putnu skaita ilgtermiņa un īstermiņa izmaiņu tendencēm.

Iepirkuma nolikumā minēts, ka ziemojošo ūdensputnu uzskaite jūras piekrastē veicama 45 vienā dienā kājām noejamos posmos. Novērotājam būs jāreģistrē visi putni viena kilometra platā joslā no krasta. Putni ir jāpamana ar neapbruņotu aci vai binokli, bet nepieciešamības gadījumā sugas noteikšanai var izmantot teleskopu.

Ziemojošo ūdensputnu uzskaite iekšzemē notiek katru gadu vienās un tajās pašās vietās, kuru robežas arī gadu no gada nemainās. Ziemošanas vietas apseko uzskaites centrālajos datumos, kas 2016.gadā būs 16.un 17.janvāris, vai centrālajiem datumiem iespējami tuvākajā dienā ar uzskaitei piemērotiem laikapstākļiem.

Pretendenti pieteikumus var iesniegt līdz 30.novembrim.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu