Automašīnu cenas Latvijā pieaugs, tāpat kā līdz šim, un straujš cenu kāpums pēc pievienošanās Eiropas Savienībai (ES) nav gaidāms, atzina Latvijas Pilnvaroto autotirgotāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Olafs Ozols.

Ārpus ES ražotajām automašīnām tiks piemērota ievedmuitas likme 10% apmērā, tomēr tā attieksies tikai uz iepirkšanas cenu. Savukārt pārdošanas cenu noteiks ražotāji un automašīnu tirgotāji.

Konkrētus skaitļus, pēc Ozola teiktā, ir grūti prognozēt, jo cenas ietekmē dažādi faktori, turklāt tās var būt atšķirīgas pat vienādiem modeļiem.

Ozols norādīja, ka šogad cenu pieaugums īpaši neatšķirsies no iepriekšējo gadu tendencēm un par 3-6% cenas varētu palielināties tikai atsevišķiem modeļiem, kas ražoti Japānā, Korejā vai citā valstī ārpus ES. Turklāt daudzi automašīnu ražotāji no šīm valstīm ir izvietojuši ražotnes ES teritorijā — atsevišķām kompānijās ES ražoto automašīnu skaits sasniedz 20-30% no kopējā apjoma.

Savukārt automašīnām, kas ražotas ES, pārdošanas cenas kopumā šogad varētu pieaugt par aptuveni 3%. \"Cenas automašīnām pieaugs, tāpat kā jebkurai precei,\" sacīja Ozols, skaidrojot, ka pieaugums būs saistīts ar jaunu, uzlabotu modeļu ražošanu un jaunu tehnoloģiju izmantošanu.

Cenas ietekmē arī valūtu svārstības, kā arī konkurence, kuras iespaidā cenu līmenis tiek pazemināts.

Runājot par atšķirīgajām automašīnu cenām Latvijā un ES valstīs, Ozols atzina, ka arī Eiropas ietvaros cenu līmenis vienādiem modeļiem ir atšķirīgs. Eiropas Komisijas mērķis ir to izlīdzināt, tomēr tas neesot tik viegli izdarāms ES valstu nodokļu politikas dēļ, jo tā katrā valstī ir atšķirīga.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp