Janīna Kursīte: šodienas cilvēks ir nespējīgs skatīties nākotnē

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Profesore Janīna Kursīte intervijā Latvijas Ziņu kanāla raidījumā "15 karstās minūtes pauda viedokli, ka saulgrieži Latvijai ir galvenie svētki, kas visus apvieno, jo pārējie svētki vairāk nošķir. Saulgrieži ir visās Eiropas tautās, tomēr latvieši ir viena no retajām tautām, kas ir saglabājusi stingras tradīcijas, cik nu tas ir iespējams 21. gadsimtā, viņa uzsver.

Saulgrieži senāk bija tā saucamais tukšais brīdis, bīstams brīdis, kad viss negatīvais ir sakrājies. Šajā laika no tā visa gan fiziskā, gan garīgā līmenī atbrīvojas un sāk jaunu tīru posmu. Līgo svētku pamatnosacījums ir garīgi attīrīties, tie ir dažādi rituāli ar ūdeni, ar dažādu zāļu vākšanu, skaidro Kursīte.

Šodienas cilvēka viens no lielākajiem mīnusiem ir nespēja fokusēties nākotnē, mēs šobrīd esam vai nu sāpīgā pagātnē vai arī tikai šodienā, uzskata profesore. Ir ļoti svarīgi sadalīt harmoniski savu esību starp šiem trim laikiem. Pagātni zaudēt nedrīkst tomēr ir svarīgi skatīties nākotnē, uzsver Kursīte.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu