Kāpuri degunā (8)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pagājušā gada septembrī Latvijā novērots rets gadījums, kad palielai, pūkainai mušai līdzīgā aitu spindele iedējusi olas cilvēkam acī un no tām izšķīlās kāpuri. Negadījums noticis Ērgļu apkārtnē.

Kādam medniekam pie acs pielaidās Latvijā reti sastopamā aitu spindele. Pietiek, ja muša tikai pieskaras acij, jo sekundes ātrumā tā izdēj olas, kas ļoti ātri pārvēršas par kāpuriem. Pēc notikuma mednieks nekavējoties devās pie ārsta, kas aci iztīrīja, bet oliņas jau pa asaru kanālu bija nokļuvušas deguna dobumā, un vīrietis jutis, ka viņa degunā rāpo kukaiņi. Laikus nedodoties pie ārsta, vīrietis būtu varējis palikt akls. Šis ir unikāls gadījums Latvijā, jo pie mums šādas mušas ir reti sastopamas, tās biežāk lidinās Austrumos. Aitu spindeles Oestrus Ovis ir palielas, pūkainas mušas, kas aitu un citu pārnadžu nāsīs dēj olas, no kurām tūlīt pat izšķiļas kāpuri. Tie ielien nāsīs, kur ar saviem kāšveida žokļiem piestiprinās pie deguna gļotādas, pārplēš audus un barojas ar tiem. Pēc vairākiem mēnešiem pieaudzis kāpurs izkrīt pa nāsīm.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu