Ko sola dzeguze un kā kūko pupuķis (5)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šogad dzeguzes ņemas kūkot kā negudras. Tautas ticējumi vēsta, ka tas uz sliktu ražu, un dēvē kūkotājas par bada dzeguzēm. Par bada dzeguzēm gan patiesībā sauc pupuķus.

Pupuķa dziesma, kas skan no aprīļa līdz aptuveni jūnija vidum, diezgan attāli atgādina neveiklu kūkošanu (upupup), un, iespējams, tādēļ šis putns pie pavārda bada dzeguze ticis. Ornitologs Edmunds Račinskis domā, ka šāds nosaukums iegājies vēl kāda iemesla dēļ: "Pupuķi pārsvarā dzīvo smilšainos piejūras apgabalos – no zemnieka viedokļa nabadzīgās vietās, kur nekāda labā raža nav gaidāma, ja nu vienīgi kāds lopiņš paganāms." Tomēr pupuķi drīzāk būtu saucami par ražas dzeguzēm, jo naski iznīcina kultūraugu laukos mītošos racējcirceņus jeb zemesvēžus, tā saglābjot krietnu daļu dārzā augošo labumu. Dzeguzes pašas par savas mājvietas ierīkošanu nerūpējas, bet gan iedēj olas zvirbuļveidīgo spārnaiņu ligzdās. Dzeguzes pēcnācēju audzināšanu mēdz uzticēt apmēram pussimts sugu putniem. Interesanti, ka šo putnu pulks sadalījies ģenētiskajās līnijās – katras līnijas mātītes aplaimo savas sugas putnus un savu olu krāsu pielāgo bērnu audzinātāju olu krāsai. Pagājušā gadsimta vidū izdotajā literatūrā minēts, ka no maija līdz jūlijam viena dzeguziene pa vienai vien var izdēt trijus desmitus vai pat vairāk olu, taču mūsdienu putnu vērotāji apgalvo, ka vairāk par sešām līdz desmit olām viena dzeguze sezonā saražot nespēj. Un par parazītēm dzeguzes īsti nevarētu saukt, jo tās iznīcina daudz meža kaitēkļu, tostarp arī matainos vērpēju kāpurus, kurus pieveikt mazāki putni nespēj. Ja kūkošana dzirdama pēc 10. jūlija, tad gan jādomā, ka kāds kūkotājs savu sirdspuķīti tā arī nav sastapis vai arī dabā tiešām viss sagriezies kājām gaisā. "Šogad sakarā ar nelabvēlīgajiem laika apstākļiem un līdz ar to arī barības bāzes trūkumu zvirbuļveidīgo putnu perēšana aizkavējusies, tāpēc dzegužu aktivitāte varētu ieilgt," skaidro E. Račinskis. Tas, ka šogad dzegužu ieilgusī kūkošana liecina par bada gadu, diemžēl varētu atbilst patiesībai – vēlās un skarbās salnas bijušas postošas.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu