Aizkraukles rajonā novērots virpuļviesulis (50)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien Aizkraukles rajonā ziņu aģentūra LETA un vairāki makšķernieki novēroja virpuļviesuli. Dabas parādība aptuveni plkst.16.35 bija vērojama Daugavas kreisajā krastā, iepretim Koknesei. Milzīgs, tumši pelēks piltuvveidīgs stabs rotējot mainīja formu un lēnām cēlās augšup, saplūstot ar negaisa mākoni.

Paceļoties tuvāk mākonim, piltuves lejas daļa sadalījās divās atsevišķās astēs, kas griezās viena ap otru. Kad piltuve pacēlās pilnīgi līdz mākonim, tā izzuda. No attāluma nebija redzams, ka virpuļviesulis būtu radījis kādus būtiskus postījumus vai parāvis sev līdz priekšmetus un dzīvas būtnes. Latvijas Hidrometeoroloģijas aģentūrā sacīja, ka šajā vietā nav meteoroloģiskās stacijas, tāpēc informācijas par novēroto virpuļviesuli sinoptiķu rīcībā pagaidām nav. Šogad šāda parādība Latvijā nav reģistrēta. Sinoptiķi stāstīja, ka virpuļviesulis rodas stipra vēja, pat līdz 30 metriem sekundē, un negaisa apstākļos. Šāda dabas parādība pārsvarā vērojama jūnija un jūlija mēnešos. Jau ziņots, ka pēdējo reizi virpuļviesulis Latvijā redzēts pērn augustā. Aculiecinieks, Latvijas Pārtikas un veterinārā dienesta direktors Vinets Veldre Rīgas jūras līcī pie Tukuma rajona Bērzciema novēroja nelielu virpuļviesuli. Dabas parādība bija vērojama jūrā aptuveni trīs līdz piecus kilometrus no krasta. No mākoņiem izveidojusies piltuve, kas noslīdējusi līdz ūdens virsmai un to sakūlusi. Parādība ilgusi aptuveni 10 minūtes un pēc tam izgaisusi.

Komentāri (50)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu