Pupuķis novērots arī Gulbenes rajonā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Maijā Latvijas Ornitoloģijas biedrība (LOB) aicināja ikvienu ziņot par pupuķiem. Līdz augustam Latvijā atsaukušies 60 cilvēki, ziņojot par 66 pupuķu novērojumiem.

Pirmo reizi piecu gadu laikā par pupuķiem ziņots no Gulbenes, Jēkabpils, Krāslavas un Valkas rajona. Gulbenes rajonā pupuķi novērojusi Ingrīda Šteinberga. Alūksnes rajonā novērots pupuķu pāris, kas liecina par ticamu ligzdošanu. Putnus novērojis SIA “Foto servisa centrs” īpašnieks Jānis Podnieks. Kopumā pupuķi redzēti 22 Latvijas rajonos. Visbiežāk tie novēroti Rīgas apkārtnē un Jūrmalā. Joprojām neviens par pupuķiem nav ziņojis no Balvu, Dobeles, Ludzas un Saldus rajona. “Aptaujas rezultāti būtiski papildinājuši zināšanas par pupuķu izplatību un devuši pamatu turpmākiem pētījumiem par šo sugu. Dati par pupuķu izplatību devuši nozīmīgu ieguldījumu arī Latvijas ligzdojošo putnu atlantā, kurā apkopo ziņas par visu Latvijā ligzdojošo putnu sastopamību,” saka LOB pupuķu pētījuma vadītājs Viesturs Ķerus. Viņš aicina ziņot par pupuķiem arī turpmāk, jo precīzai ligzdojošo pupuķu populācijas lieluma noskaidrošanai vēl nepieciešami tālāki pētījumi. Neatbildēts ir arī jautājums, vai pupuķu skaits Latvijā tiešām samazinās. Aptaujā iegūtie dati par trešdaļu papildinājuši līdz šim zināmo pupuķu dzīvesvietu skaitu. Ikvienu, kas ir redzējis pupuķi, LOB lūdz ziņot pa tālruni 7221580 vai uz e-pastu (viesturs@lob.lv).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu