Ierodas 24 jauni dzīvnieki - savvaļas zirgi un tauri

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pasaules Dabas Fonds (WWF) ar Eiropas Lielo Zālēdāju fonda (Large Herbivorous Foundation) atbalstu ieved 24 jaunus dzīvniekus. 6 savvaļas zirgi un 18 savvaļas govis jeb tauri ceturtdienas vakarā ieradīsies no Nīderlandes ar prāmi un tālāk tiks nogādāti savās jaunajās mājās – Papes dabas parkā, Kandavā un Ķemeru nacionālajā parkā.

Savvaļas zirgu un tauru ievešana ir daļa no WWF iniciatīvas, kuras mērķis ir trīs lielo zālēdāju (savvaļas zirga, taura un sumbra) atgriešana dabā. Vēsturiski šie dzīvnieki bija neatņemama Latvijas dabas sastāvdaļa. 6 savvaļas zirgi un 2 tauru buļļi pievienosies 5 dzīvniekiem Papes dabas parka jaunajās ganībās (30 ha) pie Paurupes. Papes dabas parkā dzīvnieki tiek ievesti, īstenojot Eiropas Komisijas LIFE projektu, kas paredz saglabāt un atjaunot Papes ezera bioloģisko daudzveidību. 1 taura bullis dosies uz Kandavu, bet 15 tauru govis uz Ķemeru nacionālo parku. Lielie zālēdāji - savvaļas zirgi, tauri un sumbri - nogana pļavas un atjauno dabisko ainavu. Noganītās pļavas ir mājvieta daudzām retām augu un dzīvnieku sugām. Pirmie savvaļas zirgi pie Papes ezera ieradās pirms pieciem gadiem. Kā jau vairums lauksaimniecībā neizmantojamo zemju, šī teritorija bija aizaugusi ar garu zāli un krūmiem. Pa šiem gadiem zirgi ganības ir pārveidojuši – tagad te ir dabīga mozaīkveida ainava, kura priecē ar augu un dzīvnieku sugu daudzveidību. Tauru govis šovasar “izēda” sev ceļu līdz ezeram, kur tagad paveras skaists skats uz Papes ezeru un putniem. Papildus informācija: Pirmie savvaļas zirgi WWF Papes ezera apkārtnē ieradās 1999. gada vasarā. Piecu gadu laikā savvaļas zirgi ir veiksmīgi iedzīvojušies Latvijas apstākļiem, to apliecina to vairošanās, dzīves ritms un veselība. Taurs kādreiz apdzīvoja Eiropas pļavas bija sastopams arī Latvijas teritorijā. 17. gadsimta pirmajā pusē Polijā aizgāja bojā pēdējais zināmais taurs. Izmirušo tauru sugu atjaunoja vācu zinātnieki brāļi Heki, savācot kopā savvaļas govīm vislīdzīgākās mājas govju šķirnes. Īstenojot Eiropas Komisijas LIFE- Nature projektu, 2004. gada februārī uz Latviju tika atvesti pirmie 23 tauri, par kuriem rūpes uzņēmās a/s “Rīgas piena kombināts” zīmols RASA. Tauriem šī būs pirmā ziema tik tālu ziemeļos. Atdzimušo tauru spēja nomainīt apmatoju no vasaras uz ziemu, ļauj tiem pārciest zemas temperatūras. WWF Papes ezera projektā tiek atjaunota dabīgā ainava un veicināta alternatīva lauksaimniecības zemju apsaimniekošana, kas ir pazīstama un populāra arī Rietumeiropā. Tiek saglabāti un atjaunoti dabas elementi, veidota labvēlīga vide dabīgajiem procesiem, kas ir ļoti pievilcīgs tūrisma objekts augošajai interesei par ekotūrismu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu