Vārnveidīgie ir vieni no gudrākajiem putniem pasaulē (3)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vārnas, kraukļi, kovārņi, sīļi, žagatas un citi putni, ko mēdz saukt par vārnveidīgajiem, ir vieni no gudrākajiem putniem, pastāstīja ornitologs Edmunds Račinskis. "Vārnvaidīgie", kas gan pieder zvirbuļveidīgo dzimtai, jaunu uzvedību un paradumus iemācās labāk nekā citi putni, stāstīja Račinskis.

Aģentūra LETA Rīgā, Purvciemā, novēroja, ka kāda vārna, nozagusi baložiem pamestu sausas maizes gabalu, aizlido līdz peļķei un iemērc to ūdenī, kādu laiku baksta ar knābi, līdz tas kļūst mīksts un tikai tad apēd.

Račinskis paskaidroja, ka šis gadījums ir vidēji inteliģentas putnu rīcības līmenī. Minētā vārna, visticamāk, šādu rīcību apguvusi pati - empīriskā ceļā, un tā nav cilvēka iemācīta darbība. Ja reiz vārna apēdusi maizi, kas atradusies peļķē un ir vieglāk apēdama, tad putnam "skola ir rokā" un tas šo rīcību spēj atkārtot, skaidroja Račinskis.

Putnu inteliģenci lielā mērā nosaka dzīves vide un tas, ar kādām situācijām tiem jāsastopas. Ir putni, kas pārlido apmēram 40 000 kilometru gadā un lieliski orientējas.

Piemēram, sīļi izceļas ar lielisku atmiņu. Rudenī tie dažādās vietās - koku dobumos, mizas spraugās, zemē, zem lapām un citur noslēpj ozolzīles. Lai gan vide nepārtraukti mainās - uzsnieg sniegs, mežā var nolūzt atsevišķi koki, taču sīļi tik un tā atrod paslēptās zīles. Ne katrai putnu sugai ir šādas spējas, stāstīja Račinskis.

Putnu maņas un "domāšana" ir gana sarežģīta, turklāt, izdzīvošanas instinkts tos pamudina uz dažādu rīcību. Putna dzīves laikā apgūtās iemaņas nepārdzimst, taču var iedzimt spēja "būt gudram", stāstīja Račinskis. Anatomija, smadzeņu tilpums un citas fizioloģiskās īpašības iedzimst, jo to nosaka ģenētiskā informācija.

Turklāt atšķirīgas īpašības var iedzimt arī vienas sugas populācijām, kas dzīvo dažādos apstākļos.

"Vārnveidīgie" ir sociāli organizēti putni, kas ilgi uzturas organizētās grupās, tādēļ dažādu "gudru" rīcību tie var arī iemācīties no citiem putniem vai, kā jau minēts, no personīgās pieredzes. To nosaka smadzeņu attīstības pakāpe un uzvedība.

Jau pieminētās vārnas sasniegumi gan nav īpaši izceļami. Piemēram, kraukļi Ziemeļamerikas dabas parku tūristu centros ir iemācījušies atvērt kamanu somu rāvējslēdzējus, tādējādi piekļūstot ēdienam. Savukārt ir gadījumi, kad vēl citi zvirbuļveidīgie lieto mazus zariņus, lai no koka mizas apakšas izvilktu kukaiņus, pastāstīja Račinskis.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu