Gulbji no Lisabonas dzīvos Maija parkā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ar lidmašīnu no Lisabonas (Portugāle) aizvakar Rīgā ieradās melno gulbju pāris, kas savu ceļojumu noslēdza Cēsīs. Eksotiskie putni peldēs Maija parka dīķī. Rīgas zooloģiskā dārza speciālisti ieteica pēc gulbju atvešanas uz Cēsīm tos tūlīt dīķi nelaist, bet dažas dienas ļaut tiem pierast pie klimata maiņām. Šinī laikā speciālisti vēros, kādu barību putni labāk ēd.

Gulbjus no Rīgas lidostas šurp atveda Cēsu domes ainavu arhitekts Jānis Sirlaks. Par ideju Cēsu parku dīķos ieviest gulbjus J. Sirlaks teica: "Vecie cēsnieki un arī es pats no bērnības atceros, ka katrā Cēsu dīķī dzīvoja gulbji. Veicot parku rekonstrukciju un gatavojoties Cēsu 800 gadei, secinājām, ka gulbju šeit pietrūkst. Kad Pētera dienā Pils parka dīķī ielaidām balto gulbju pāri – Pēteri un Annu, uzzinājām, ka ir iespēja Cēsīm iegūt melnos gulbjus.

Ar Rīgas zooloģiskā dārza palīdzību melnos gulbjus atradām Lisabonā (Portugālē). Mani māca šaubas, vai gulbji spēs iedzīvoties mūsu klimatiskajos apstākļos, bet uzzināju, ka gulbjiem aukstums netraucē. Tie iztur 25 grādu salu." J. Sirlaks pastāstīja, ka melnie gulbji Eiropā ir retums. Šis melno gulbju pāris būs vienīgais Latvijā, apskate būs pieejama ikvienam interesentam. Vai gulbji Maija parkā jutīsies drošībā? "Maija parks ir visdrošākais Latvijā, jo nezinu nevienu citu, kur visā tā teritorijā būtu uzstādītas video novērošanas kameras. Pie tam katram melnajam gulbim zem ādas ir mikroraidītājs, kas būtībā ir pase. Šie gulbji ir Eiropas dabas aizsardzības uzskaitē, ja kas ar tiem notiks, pēc mikročipa to vieta tūlīt tiks atšifrēta," viņš informēja. J. Sirlaks atzina, ka melno gulbju iegāde ir dārgs prieks. Par pašiem gulbjiem Lisabonas zooloģiskajam dārzam nebija jāmaksā, jo tie tika apmainīti pret melnajiem stārķiem. Cēsu domei bija jāsedz gulbju ceļojums uz Latviju - aviobiļete, kas izmaksāja ap 400 eiro. Šī nauda jau pagājušajā gadā tika ieplānota budžetā.

J. Sirlaks pastāstīja, ka tiek atjaunota kādreizējā gulbju mītne. Melnos un baltos gulbjus uz mītni pārvietos tad, kad sāks aizsalt dīķi, jo gulbjiem barības uzņemšanai nepieciešams ūdens. Melno gulbju vārdi būs jāizvēlas cēniekiem. J. Sirlaks izteica savu versiju, ka tie varētu būt Odīlija un Zigfrīds no baleta "Gulbju ezers".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu