Cēsu Svētavots – naftas vērtībā (10)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Biju dzirdējusi par Cēsu Svētavota gravas pārvērtībām, taču redzes atmiņa glabāja pirms gadiem trīsdesmit skatītu ainu: ekskursantus aizveda parādīt populāro sanatoriju "Cīrulīši" un it kā starp citu ieminējās, ka varot nokāpt arī uz netālo avotu. Gravas malā neko citu kā vien kritalas, krūmus un piemēslotu apkārtni ieraudzīt nevarēja un daudzi pa šauro taciņu doties lejā toreiz neriskēja.

Vitauts Rubenis kopš bērnības dzīvojis mājās netālu no avotiņa. Tur joprojām mīt viņa mamma. Vieta gravā ar klinti un noslēpumaino ūdeni – tolaik tā klusi runāts par avota brīnumainajām dziednieciskajām īpašībām – jau ne reizi vien Vitauta iztēlē ieguvusi citus apveidus.

1. atziņa

Par naudu piemēslot nepatīk

"Līdzko uzzināju, ka mammas kaimiņi pārdod māju un zemi, nekavējoties izlēmu: man pie šīs vietas jātiek un sapņi jāīsteno dzīvē. Prasīja milzīgu summu, tad nedaudz nolaida, un mana ģimene, ņemot aizdevumu bankā, pirms astoņiem gadiem kļuva šīs vietas saimnieki. Grava izskatījās drausmīga. Likās, kurš nācis pēc avota ūdens, tas tur sadauzījis pudeles, metis sadzīves atkritumus, plastmasas traukus. Kad sākām tīrīšanu pie avotiņa izteces, "Kamaz" mašīnas krava bija pilna tikai ar stikla lauskām!" sarūgtināts atceras Vitauts.

– Tajā laikā daži diezgan skaļi pauda sašutumu, ka avots ir tautas manta un pieder tautai, nevis privātīpašniekam.

– Tas laiks, kad sākām sakopt gravu un būvēties, tiešām daudziem nepatika un es arī piedzīvoju gana rūgtu brīžu. Tas, ka cilvēki pie ūdens brida pa mēsliem, viņus, šķiet, nemaz nesatrauca.

– Šobrīd gravā patiešām paveras pasakai līdzīga pasaule. Kur ņēmāt idejas tādas izveidošanai?

– Aizbraucu uz Dānijas un Čehijas avotiem painteresēties, kā notiek apsaimniekošana. Tad visu, ko biju izdomājis, izprata un realitātē pārvērta būvniecības speciālists – mans radinieks Arvīds Teteris. Mūrējums ir veidots tā, lai izskatītos vairākus simtus gadus vecs, jo Svētavota vārds, toreiz gan Dzelzs avota, pirmo reizi Cēsu avīzē minēts 1696. gadā. Ar laiku gribētos tuvumā uzcelt viesu māju un izveidot privāto dziedniecības iestādi. Tā kā mēs visu realizējam tikai no peļņas, ieceres īstenojas lēnāk.

– Jau izbūvēto atpūtas kompleksu un arī pašu Svētavotu uzrauga apsardzes darbinieks ar suni. Vai tas nozīmē, ka cilvēki vispār netiek pasmelt ūdeni?

– Tiek jebkurš. Taču, ņemot vērā visu manas ģimenes ieguldīto darbu un līdzekļus, esam noteikuši, ka par litru ūdens jāmaksā pieci santīmi. Protams, tagad vairs rindās nestāv un nestiepj prom 40 tūkstošus litru nedēļā. Ir avots arī tālāk, pie Sarkanajām klintīm, un daudzi brauc pēc ūdens tur – par brīvu piesmelt. Taču neparēķina, ka par degvielu samaksā vairāk nekā piecus santīmus... Ārzemēs, piemēram, jau par tuvošanos avotam ir jāmaksā, kur vēl par ūdeni.

2. atziņa

Svētavots – viens no pasaules brīnumiem

Kad Cēsīs pie Rubeņu ģimenes viesojusies Dānijas medicīnas profesore un pasaules avotu pētniece Līvija Eriksena, viņa avotam ieraudzījusi violeto auru. Tādas neesot nevienam citam avotam, un tas nozīmējot, ka ūdens spēj dziedēt visas kaites. Arī Latvijas dziednieki ir izpētījuši Svētavota ūdens sastāvu un atzinuši to par ļoti augstvērtīgu. Ir izsniegta avota pase, ko ar savu parakstu apstiprinājusi Valeoloģijas fonda dziednieku prezidente Ilze Jansone.

Svētavots paceļas no aptuveni astoņsimt metru dziļuma. Ūdens temperatūra visu gadu, vienalga kādos laika apstākļos, ir nemainīga – plus septiņi grādi. Aprēķināts, ka sekundē iztek trīsarpus litri.

3. atziņa

Avota iztekai jābūt sterilai kā operāciju zālei

Vieta grotā, kur avots uznāk virszemē, no apmeklētāju acīm tiek slēpta aiz vairākām sanitārās drošības joslām, bet ieeja klintī atrodas aiz slēgtām durvīm. Kad veicama iekārtu pārbaude, grotā sanitārie inspektori ieiet gluži kā operāciju zālē. Tāda pati sterilitāte valda arī telpās, kur ūdens tiek pildīts pudelēs.

Vitauts: "Apzinoties ūdens vērtību, pirms dažiem gadiem izlēmām to pildīt pudelēs pārdošanai. Urbāmies cauri klintij uz virszemi, no nerūsoša tērauda un pārtikas produktu caurulēm vilkām ūdensvadu, likām sūkņus. Šobrīd esam vienīgie Baltijā, kur pildīšanas vietā ir tieši dzīvais avota ūdens."

– Veikalā gan uz vairāku firmu ūdens pudelēm ir informācija, ka tas ir avota ūdens.

– Jā, taču tie ir dziļurbumu ūdeņi ar iespējamu avota tuvumu. Man kādreiz ienāk prātā doma, ka vajadzētu uzaicināt žurnālistus ar foto un videokamerām, uzaicināt speciālistus un aizbraukt pie visiem tā saucamā avota ūdens ražotājiem. Lai viņi parāda vietu, no kurienes iztek avots, un ka tieši šā avota, nevis kāds cits ūdens tiek pudelē. Es pats personīgi esmu pie dažiem bijis. Sūkņa vietai sēta apkārt un iekšā nelaiž – konfidenciāli esot. Ārzemēs, kur notiek avota ūdens pildīšana traukos gan cilvēkiem vismaz pa gabalu parāda vietu. Arī pie manis nav noslēpums, kā notiek ražošana.

4. atziņa

Latvija nav apjautusi Svētavota vērtību

Ar līdzīgām īpašībām kā Cēsu Svētavots, esot Lurdas avots Francijā. Taču to apmeklē tik daudz cilvēku ar dažādām kaitēm, ka jāsāk nopietni domāt par higiēnas pasākumu ieviešanu.

Uzzinot informāciju par Svētavotu, vairākas ārvalstu ūdens ražošanas firmas Rubeņiem piedāvājušas iespēju avotu pārdot. "Pagaidām noteikti neesmu gatavs tādam darījumam, jo uzskatu sevi par Latvijas patriotu un vēlos, lai šo ūdeni lieto un ārstējas mani tautieši. Taču piedāvājumi ir bijuši ārkārtīgi vilinoši," atklāj Vitauts.

Kāda Arābu emirātu firma, kas Svētavota ūdens vērtībai likusi vienlīdzības zīmi ar pašu zemē iegūstamo naftu, pat lūgusi atļauju izpētīt Svētavota iespējas. Aprēķinājuši, ka sapildīt varētu piecus miljonus litru mēnesī.

Vitauts: "No šādiem pircējiem esmu izvairījies, tomēr pašlaik mani visvairāk uztrauc kāds no manis neatkarīgs pirkums – brīvo zemi vienā avota gravas pusē gatavojoties pārdot viesnīcas vai atpūtas kompleksa būvniecībai. Tas nozīmē, ka tiks vilkta kanalizācija, ūdensvads, komunikāciju kabeļi un tādā gadījumā vajadzēs ļoti sīku izpēti, lai netiktu piesārņoti apakšzemes ūdeņi un nodarīts kaitējums Svētavotam."

***

VITAUTS RUBENIS

- SIA "VIGO" Cēsīs īpašnieks;

- nodarbojas ar Svētavota ūdens pildīšanu;

- Vitautam ir augstākā inženiertehniskā izglītība, 52 gadi;

- sieva Ilze ir uzņēmuma komercdirektore;

- meita Elizabete mācās 5. klasē, dēls Vigo – uzņēmuma tehniskais direktors.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu