Sumbri nāk uz Latviju (4)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Otrdien, 18.aprīlī, 12 lielākie Eiropas zālēdāji – sumbri – dodas ceļā no dabas parka Nīderlandē uz Latviju, lai jau piektdien tiktu izlaisti Liepājas rajonā esošā dabas parka Pape pļavās.

Sumbru atgriešanās Latvijā ir Pasaules Dabas Fonda projekts, kura ietvaros plānota trīs lielo savvaļas zālēdāju (savvaļas zirga, taura un sumbra) atgriešana dabā. Papes pļavās 12 jaunie iemītnieki pievienosies četriem tur šobrīd mītošajiem sumbriem, kā arī vairākiem desmitiem savvaļas zirgu un tauru. Mūsdienās lielie zālēdāji atgriezti dabā tikai dažās atsevišķās valstīs, arī Latvijā.

„Iznīcinātas sugas atgriešana vēsturiskajā dzimtenē ir īpašs veids kā veicināt Latvijas dabas aizsardzību. Esam priecīgi par iespēju atbalstīt šo unikālo projektu, kas ietekmē ne tikai Latvijas dabas atjaunošanu, bet arī pasaules mērogā nozīmīgas dzīvnieku sugas atdzimšanu,” uzskata projektu atbalstošā advokātu biroja Loze, Grunte & Cers partneris Jānis Loze.

„Tieši lauksaimniecībā neizmantotās zemes platības sniedz mums vēsturisku iespēju atjaunot sumbru un citu lielo zālēdāju populāciju. Šis ir ieguvums ne tikai Latvijas dabai, bet arī ekonomikai un cilvēkam,” uzsver Pasaules Dabas Fonda direktors Uģis Rotbergs.

Nepilnu tonnu smagie un gandrīz divus metrus augstie dzīvnieki no Latvijas faunas pazuda jau viduslaikos, tādēļ šobrīd tie atgriežas savās pirms vairākiem tūkstošiem gadu apdzīvotajās teritorijās. Kādreiz sumbri dzīvoja mērenās joslas lapu koku mežos un pļavās no Britu salām līdz pat Sibīrijai. 1919.gadā Polijā tika nogalināts pēdējais savvaļā mītošais sumbrs.

Lielāko daļu laika sumbri pavada ganoties – tēviņš dienā apēd līdz pat 32 kg barības, bet mātītes - 23 kg. Ganoties sumbri nodrošina dabisko pļavu pastāvēšanu, kas ir mājvieta daudziem citiem augiem un dzīvniekiem. Veiksmīgi īstenojot Pasaules Dabas Fonda lielo zālēdāju projektu, Eiropas lielākais zālēdājs kļūs par neatņemamu Latvijas dabas sastāvdaļu.

Papildu informācija:

1999. gadā Pasaules Dabas Fonds uzsāka lielo zālēdāju projektu pie Papes ezera. Projekta mērķis ir trīs lielo savvaļas zālēdāju (savvaļas zirgs, taurs un sumbrs) atgriešana dabā.

1999. gadā tika ievesti savvaļas zirgi, 2004. gadā – tauri un četri sumbri.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu