Atklāta pasaulē mazākā zivs (9)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Eiropas un Singapūras zinātniekiem izdevies atklāt Dienvidaustrumāzijas purvos mītošo pasaulē mazāko zivtiņu Paedocypris progenetica, kas nav lielāka par prāvu odu.

Paedocypris progenetica ir attāla karpas radiniece, sīkāk par jaunatklājumu varēs lasīt britu zinātniskā žurnāla "Proceedings of the Royal Society B" šīs nedēļas numurā.

Caurspīdīgā zivtele dzīvo īpaši skābā vidē kūdras purvos Indonēzijai piederošajā Sumatras salā un Borneo Malaizijas daļā. Šie tā dēvētie melnie purvi ir unikāla ekosistēma, kur koki aug uz pārpurvota bieza kūdras paklāja, kas biezumā sasniedz pat vairākus metrus. Turienes ūdens atgādina ļoti tumšu un skābu tēju, pH līmenis ir trīs, gluži kā skābā ābolā. Cilvēka nevērības un ļaunprātības dēļ šiem purviem draud izzušana.

Vissīkākais jaunatklātās sugas eksemplārs ir kāda pieaugusi mātīte, kuras garums nepārsniedz 7,9 mm. Līdz šim par sīkāko pasaules zivteli uzskatīja jūras pundurgrunduli Trimmatom nanus, kurš garumā nepārsniedz 8 mm.

Zinātnieki apgalvo, ka Paedocypris progenetica ir vāji attīstīts galvaskauss, kas gandrīz nenosedz smadzenes, kā arī īpašajiem dzīves apstākļiem pielāgotas modificējušās spuras.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu