Meža košumkrūms segliņš

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Segliņš ir viens no košākajiem mežmalu un gravu nogāžu krūmiem, kas lapu krāsas toņu daudzveidībā rudenī atļaujas konkurēt ar kļavām. Krūms ir dekoratīvs gan tad, kad sīkās lapas rotājas dažādas intensitātes purpurā, gan vēlāk ziemā, kad vienīgais krāšņums ir augļi - puspavērtas sārtas vai iesarkanas pogaļas ar dzeltenīgi oranžu sēklsedzi klātām sēklām.

Eiropas segliņš Euonymus europaeus, izplatītākā no divām Latvijā sastopamajām segliņu sugām, ir neliels līdz piecus metrus augsts koks vai nereti prāvs krūms. Savvaļā lielākoties sastopams Latvijas rietumu daļā, parasti aug pamežā, vietās ar auglīgu augsni. Kārpainais segliņš Euonymus verrucosus, savvaļā biežak sastopams Latvijas austrumu daļā, ir līdz trīs metrus augsts krūms, tā zarus blīvi klāj sīkas tumšas kārpiņas. No tā arī cēlies sugas nosaukums.

Pasaulē pavisam zināmas apmēram 220 segliņu sugas. Vairākas no tām kā košumkrūmi tiek audzētas arī Latvijā. Par krāšņāko šīs sugas pārstāvi mēdz uzskatīt spārnoto segliņu Euonymus alatus. Tas ir aptuveni divus metrus augsts krūms, kura dzinumiem patiešām ir "spārni" - neparasti korķa izaugumi, savukārt rudeņos purpursarkanās lapas pamanāmas jau no liela attāluma.

Interesantas ir klājeniskā segliņa sugas, piemēram, Fortīna segliņš Euonymus fortunei un tā raiblapainās šķirnes. Lielākās šo krūmu kolekcijas aug nacionālā botāniskā dārza dendrārijā Salaspilī un Kalsnavas arborētumā. Kalsnavā izveidoti savdabīgi pundursegliņa potējumi uz Eiropas segliņa augstcelmiem.

Angliskais nosaukums Spindle tree - vērpjamā vārpstiņa, norāda uz segliņa senāko pielietojumu. Arī mūsdienās cieto koksni izmanto vārpstiņu, spēļu kauliņu un drēbju pakaramo gatavošanai.

Jāievēro, ka viss segliņš ir indīgs, jo satur glikozīdus un alkaloīdus, īpaši indīgi ir košie augļi. Lai gan senos laikos šī krūma drogas lietoja sirdsdarbības stimulēšanai, pulverī saberztus augļus un lapas izmantoja utu iznīdēšanai, jāievēro, ka pašārstēšanās var būt bīstama. Bērnus vilina tieši Eiropas segliņa sēklas ar oranžo sēklsedzi sarkanīgajā augļapvalkā, jo tās izskatās īpaši skaistas. Pētījumos konstatēts, ka apmēram 30 augļu apēšana cilvēkam varētu būt nāvējoša. Saindēties ar segliņu var arī kokamatnieki, apstrādājot segliņa koksni un ieelpojot koksnes putekļus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu