Rūcamavots būs pieejams

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vairākas nedēļas Rūcamavota apmeklētāji ceļā uz ūdens ieguves vietu sastopas ar vides aktīvistu grupām, kas atjauno takas. Pieeja avotam kļūs ērtāka, nekā bija līdz šim.

Uz Rūcamavotu cēsnieki brauc pēc ekoloģiski tīra avota ūdens. Taču reti kurš zina, kam jāpateicas, ka avots ir pieejams. "Katru gadu uz takas sakrīt zari un koki, laipa pavasarī applūst," stāsta Latvijas Dabas un pieminekļu aizsardzības biedrības Cēsu nodaļas valdes priekšsēdētāja Vanda Gasiņa, kura desmit gadus iesaistās talkās pie Rūcamavota, vairākus gadus tās organizē. Šogad projektā "Taka uz Rūcamavotu" iegūta nauda, pamatīgāk tiek atjaunota laipa un taka uz avotu. Andris Eglītis izstrādājis meliorācijas projektu, kas tiek realizēts.

"Līdz šim avota apkārtne bija jāsakopj tikai ar pašu līdzekļiem, firmu ziedojumiem, materiāli nebija labas kvalitātes, ātri satrūdēja. Šogad varējām iegādāties labas kvalitātes baļķus, dēļus un granti. Atjaunosim taku, izveidosim paceļamo laipu, lai tā neapplūst, un kāpnes, kas atvieglotu ūdens ieguvi," plānos dalās Vanda Gasiņa.

No 1. jūlija katru darba dienu Rūcamavota apkārtnes sakopšanā iesaistās ap astoņi entuziasti, pārsvarā vecāka gadagājuma. Dažs pat vienīgās brīvdienas pavada šeit. Viktors Tereško jau ceturto dienu mēro ceļu no Liepas uz Cēsīm: "Talkās nebiju piedalījies. Šeit ūdeni ņemu jau trīs gadus, izlasījis sludinājumu, nolēmu, ka jāpalīdz." Tamāra Grizāne ir vides aktīviste: "Pie Rūcamavota esmu pirmo reizi, bet atbalstu šīs vietas sakopšanu."

Vanda Gasiņa stāsta, ka ūdens kārotājus aicina palīdzēt, dažs apsoloties un neatbrauc, citi atbrauc. Pēc ūdens ieradās Cēsu profesionālās vidusskolas direktors. Viņš sola brīvā brīdī ierasties palīgā. Anonīms labdaris, ieraudzījis atjaunošanas darbus, atsūtījis ceļa šķūri, kas nogludināja ceļu uz avotu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu