Palielina koku ciršanas maksimāli pieļaujamo apjomu valsts mežos (256)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien valdībā bez iebildēm atbalstīts rīkojums par koku ciršanas maksimāli pieļaujamā apjoma palielināšanu valsts mežos par četriem miljoniem kubikmetru 2009. un 2010.gadā.

Kā uzsvēra premjers Ivars Godmanis (LPP/LC), tas ir nepieciešams un svarīgs lēmums vienai no Latvijas nozarēm, kas piedzīvo ne tos labākos laikus.

Grozījumi rīkojumā par koku ciršanas maksimāli pieļaujamo apjomu 2006.-2010.gadam sagatavoti saskaņā ar Meža likuma 45.pantu, Ministru prezidenta 2008.gada 4.decembra rezolūciju un Latvijas Kokrūpniecības federācijas lūgumu palielināt koku ciršanas maksimāli pieļaujamo apjomu AS "Latvijas valsts meži" (LVM), ņemot vērā prognozi, ka koku ciršanas apjoms privātajos mežos varētu samazināties no 5,4 miljoniem kubikmetru 2007.gadā līdz 1,5 miljoniem kubikmetru 2010.gadā, kā arī to, ka, sākot ar 2009.gadu, apaļkoku imports no Krievijas būtībā vairs nenotiks.

Tātad Latvijas kokrūpniecības uzņēmumiem pieejama būs tikai valsts mežos iegūtā koksne.

Ievērojot iepriekšminēto, kā arī to, ka valsts mežos pieaugušās un pāraugušās mežaudzēs ir uzkrājušies vismaz 90 miljoni kubikmetru koksnes, ciršanas apjomu palielināšana valsts mežos ļaus kompensēt ciršanas apjomu samazināšanos privātajos mežos. Latvijas kokrūpniecības uzņēmumi varēs plānot savu darbību 2009. un 2010.gadā ar pārliecību, ka galvenais faktors - resursu pieejamība - nebūs šķērslis globālās ekonomiskās krīzes apstākļos. Tas dos iespēju saglabāt un noturēt meža nozares ražošanas potenciālu un darbavietas 2009. un 2010. gadā.

Grozījumi paredz palielināt kopējo maksimāli pieļaujamo koku ciršanas apjomu valsts mežos galvenajā cirtē LVM valdījumā esošajos mežos par četriem miljoniem kubikmetru 2009. un 2010.gadā. Tas nozīmē valsts mežos kopējo maksimāli pieļaujamo koku ciršanas apjomu palielināt par 19,5% un potenciāli nocirst 4,5% no pieaugušo un pāraugušo mežaudžu krājas. Palielinot koksnes ieguvi, valsts mežos tiks stabilizēts koksnes nodrošinājums kokrūpniecībai, saglabātas darbavietas meža nozares uzņēmumos un nodokļu iemaksas valsts budžetā ekonomiskās lejupslīdes apstākļos.

Pret koku ciršanas apjoma palielinājumu iebilst Latvijas Ornitoloģijas biedrība un Latvijas Dabas fonds, kuru viedoklis pirms grozījumu veikšanas netika uzklausīts.

Zemkopības ministrijas Meža politikas departamenta direktors Jānis Birģelis aģentūrai LETA teica, ka neesot bijis tādas vajadzības apspriesties par koksnes ciršanas apjoma palielināšanu ar citām nozarē ieinteresētajām pusēm. "Mums nebija pamata apšaubīt Latvijas Kokrūpniecības federācijas veiktos aprēķinus, mēs paļāvāmies uz nozares profesionāļiem," sacīja Birģelis.

Komentāri (256)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu