Turpinās ziedputekšņu alerģiju laiks (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Pēdējo nedēļu laikā Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā īpaši aktualizējies to pacientu loks, kuri cieš no dažādām alerģiskām reakcijām - šķaudīšanu, acu niezēšanu un asarošanu, pilošu vai aizliktu degunu, klepu un elpas trūkumu. Tiek uzskatīts, ka aptuveni 25% cilvēku ir alerģija no ziedputekšņiem (polinoze), TVNET informēja Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Sabiedrisko attiecību daļā.

Kā norāda alergoloģe – pulmonoloģe Antra Beķere pirmais alergēnu ziņā riskantais periods ir no marta beigām līdz maijam, kad viens pēc otra zied koki (lazdas, bērzi, priedes u.c.). Bieži vien maldīgi par bīstamāko alergēnu uzskata papeli, tomēr tā nav - papeles pūkas pārnes citu koku un graudzāļu ziedputekšņus.

Nākamais periods ir no Jāņiem līdz augusta vidum, kad zied graudzāles, savukārt trešais periods ir vasaras nogalē un agrīnā rudenī, kad uzzied balanda, vērmele, ceļteka, skābenes un vībotne.

"Ziedputekšņu alerģija jebkurā gadījumā ir jāārstē," uzsver Antra Beķere un piebilst, ka "reizēm cilvēki domā, ka ir vienkārši saaukstējušies, bet ziedputekšņu alerģiju var atpazīt, ja veselības problēmas atkārtojas katru gadu un parasti vienā un tajā pašā mēnesī. Gadās, ka alerģisko iesnu dēļ cilvēks ir tā izmocīts, ka kļūst pat darbnespējīgs. Īpaši izteiktas iesnas un citi alerģijas simptomi rodas vēli atnākušos pavasaros, kad viss sāk ziedēt vienlaikus."

Lai uzzinātu, kādu augu ziedputekšņi izraisa alerģiskas reakcijas, iespējams veikt izmeklējumus (ādas testus, analīzes) pie alergologa. Noskaidrojot alerģijas izraisītāju, var laikus sākt lietot zāles alerģisko izpausmju mazināšanai. Medikamenti jālieto tik ilgi, kamēr turpinās ziedēšanas periods, bet vislabāk tos sākt lietot vēl pirms radušies simptomi.

"Medikamentu izvēli, protams, būtu jāsaskaņo ar ārstu. Tomēr ārkārtas situācijā, ja problēma pārsteigusi nesagatavotu, aptiekās iespējams iegādāties jaunākās paaudzes antihistamīna līdzekļus, kuru iegādei ārsta recepte nav nepieciešama," stāsta Antra Beķere un norāda, ka jebkuri bērniem paredzētie medikamenti ir jāizvēlas ar ārsta palīdzību, jo ir vecuma ierobežojumi medikamentu lietošanai.

Lai iespējami sevi pasargātu no ziedputekšņu kairinājuma, cilvēki var ievērot vairākus noteikumus. Ziedputekšņu koncentrācija gaisā ir augstāka, ja laiks ir sauss, nav lijis lietus un vislielākā tā ir rīta pusē līdz pulksten desmitiem, tāpēc, lai izvairītos no alerģijas, ziedēšanas periodā būtu jāatsakās no rīta skriešanas vai pastaigas. Ja alerģijas dēļ asaro acis, alergoloģe ziedēšanas laikā iesaka valkāt saulesbrilles. Ja mājās ir dzīvnieki, tad pēc āra pastaigas, vēlams iztīrīt viņu kažokus, jo ziedputekšņi var pielipt dzīvnieka spalvām. Lai ziedēšanas laikā pasaudzētu deguna gļotādu, ieteicams to mitrināt ar aptiekās nopērkamo jūras sālsūdens aerosolu. Vēdinot telpas, svarīgi ievērot, lai nerastos caurvējš, kas vieglos ziedputekšņus var ienest telpās.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu