Dārza darbi jūnija otrajā pusē

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Mitruma apstākļi labi, dažviet pēc pērkona negaisa arī pārmitrs, vislabākie apstākļi nezāļu attīstībai, vēl pēdējais piegājiens to apkarošanai, vispārēja laputu izplatība.

No zaļumu kultūrām vēl droši sējamas dilles, spināti (vasaras šķirnes). Agro kartupeļu laukos jāskatās kartupeļu lapgrauža izplatība - ja ir uz katra sestā septītā cera, nepieciešams lietot insekticīdus. Agrākajos stādījumos un uzņēmīgās šķirnēs var parādīties lakstu puve. Kamēr nav notikusi ceru sakļaušanās, ieteicams veikt negatīvo ceru atlasi (vīrusi, bakteriozes, rizoktonija), sēklu laukos - obligāti.

Rīt var sēt burkānus un melnos rutkus ziemai. Burkānos nezāļu apkarošana iespējama līdz otrajai īstajai lapai.

Pirmdien starp tomātiem gan laukā, gan siltumnīcās izstāda baziliku. Sēj rudens ražai pēdējos ziedkāpostus, brokoļus un kolrābjus dēstiem. Izstāda pēdējos kāpostus skābēšanai. Stāda ziedkāpostus, brokoļus, Ķīnas kāpostus rudens ražai.

Papildmēslošana ir vajadzīga ne retāk kā reizi desmit dienās, bet, ja var, tad nedaudz katru dienu. Gurķiem ne retāk kā reizi nedēļā izgriež ūsas, uzsien, atkarībā no stāda lieluma regulē sānu dzinumus, izkniebj slimās lapas. Ir parādījusies pelēkā puve, profilaktiski apsmidzina vai slimās vietas ieziež ar fungicīda un kaļķa putriņu.

Gurķiem izplatās bakterioze (uz lapām mazi, dzeltenbrūni, neregulāri plankumi, kas vēlāk izkrīt). Apkarošanai izsmidzina 1 % Bordo šķīdumu.

Tomātus uzsien, izlauž pazares, agrāk stādītajiem ķekarā atstāj trīs līdz piecus augļus, pārējos izkniebj. Īpaši lieliem tomātiem var pielikt ķekaru turētājus. Vajag intensīvi laistīt gurķus, bet neaizmirsīsim arī uzirdināt substrātu, tas pats attiecas uz tomātiem, tikai laista retāk un bagātīgāk, tiem ļoti noder pilināšanas laistīšana. Nepieciešama pastiprināta ventilācija, īpaši zemās un mazās siltumnīcās. Turpina bioloģisko apkarotāju izlaišanu, jo gurķos jau saimnieko tīklērce.

Griež dekoratīvo puķu un krūmu lapainos spraudeņus pavairošanai. Turpinās vasaras puķu izstādīšana, sestdien un svētdien var izrakt tulpju sīpolus un nolikt apžāvēšanai. Agrāk stādītām vasaras puķēm, istabas augiem, kas iznesti laukā, podu un balkonu puķēm dod papildmēslojumu. Turpinās laputu izplatība uz puķēm, dekoratīvajiem krūmiem, tāpēc jāveic to apkarošana, jo tās pārnēsā vīrusus. Zālienus pļauj pēc piecām līdz septiņām dienām. Svētdien var sākt ievākt zāļu tējas un turpināt to Jāņu nedēļas sākumā un beigās. Ceriņiem un rododendriem izgriež noziedējušās ziedkopas. Pēc Jāņiem svētdienā sēj divgadīgās puķes: atraitnītes, studentu neļķes, ešolcijas, kāršrozes, pulkstenītes un citas.

Pēdējās jūnija dienās vāc liepziedus.

Ogulājiem griež jaunos dzinumus spraudeņiem. Šogad ābeles sola bagātīgu ražu, tāpēc līdz mēneša beigām visefektīvākā būs augļaizmetņu retināšana. Sēklaudžu šķirnēm atstāj vienu aizmetni ķekarā, puspunduriem un punduriem - vienu aizmetni no otra 15 līdz 18 centimetru attālumā. Tā ābeles ražos katru gadu. Turpina jaunajiem dzinumiem veidot platos leņķus (ar veļas knaģiem, gumijām, atsvariem), izlauž ūdenszarus pavasarī grieztām ābelēm un bumbierēm. Ābelēs izplatās ābeļu lapu tinējs, to apkaro, izsmidzinot insekticīdu. Ja kociņu nav daudz, to vienkārši izvāc un sadedzina. Sākas zemeņu ražas laiks, regulāri aizvāc pelēkās puves skartās ogas. Mulča rindstarpās vai melnā plēve paaugstina ogu kvalitāti. Stādu iegūšanai var atzīmēt ražīgākos viengadīgos zemeņu stādus, kuriem ir vismaz trīs ziedneši.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu