Naujenē izauguši simtiem ķirbju

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rietošās saules staros košās krāsās spīd un laistās apaļie ķirbju vaigi. Sakrauti lielā grēdā, zaļie, dzeltenie un oranžie milzeņi neļauj vienaldzīgi pabraukt garām Annas un Jurija Cīruļu piemājas saimniecībai “Cīrulīši 1” Naujenes pagastā. Saimnieks gan saka, ka šogad raža nesot padevusies un lielu eksemplāru neesot, toties pērn viens ķirbis sasniedzis gandrīz metra augstumu un izpelnījies gan kaimiņu, gan pagasta ievērību un izbrīnu.

Saimnieki ķirbjus audzējot jau gadus četrus, iesējot trīs simtdaļas hektāra. Izrādās, ķirbji tiek audzēti lopbarībai biešu vietā. Jurijs saka, ka ķirbjus daudz vieglāk izaudzēt – vienu reizi izravē, izvago un atstāj savā vaļā, turpretim bietes jāravē un jāvago visu vasaru. Turklāt, ķirbji ir lieli, sulīgi un satur daudz vērtīgu vielu. Govis ķirbjus ēdot labprāt un dod daudz piena. Viņu saimniecībā ir 10 liellopi, no kuriem četras ir slaucamas govis. Novākti no lauka, ķirbji kādu laiciņu stāv ārā, kamēr nogatavinās miziņa, un tad tiek novietoti pagrabā.

Protams, šāds skaistums ceļa malā nevar palikt neievērots, tāpēc reizēm kāds iegriežas saimniecībā, lai iegādātos no saimniekiem pāris milzeņus. Arī paši saimnieki labprāt lieto ķirbjus uzturā. Anna saka, ka ļoti veselīga esot ķirbju sula, ko viņi abi lietojot. Esot dzirdējuši arī par ķirbja spēju dziedināt vēzi, šī iemesla dēļ cilvēki arī lielākoties pērkot šo dārzeni.

Saimniece dalās savā receptē, kā ķirbjus var pagatavot ziemai. Lai iznāktu sešas puslitra burciņas gardo ziemas salātu, būs nepieciešami 2 kg ķirbja, 1 kg saldās paprikas, 1 ķiploka galviņa, 2 ēd.k. sāls, 1 gl cukura, 1 bundžiņa tomātu mērces, 1 gl saulespuķu eļļas un 100 g 9% etiķa. Visas sastāvdaļas, izņemot etiķi, samaisa un sautē aptuveni stundu. Kad dārzeņi jau gatavi, pievieno etiķi, apmaisa, nedaudz pasutina un liek burciņās. Jurijs saka, ka šie salāti labi piesien dūšu, varot ēst gan kā piedevu citam ēdienam, gan našķoties ar salātiem vien.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu