Lodveida zibens Kandavā iesper mājas jumtā (90)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.ntz.lv

14. jūlijā 5.00 no rīta ne viens vien kandavnieks bija stāvus gultā, izdzirdot pamatīgu sprādzienu. Kā izrādās, lielā blīkšķa iemesls - lodveida zibens spēriens Lielajā ielā.

Jumtā - caurums

Kā pastāstīja mājas saimniece, Kandavas mūzikas skolas skolotāja Gunta Roze, naktī, kad pamodusies, neesot pat sapratusi, kas par lietu. "Gāju pabarot kaķi un ieraudzīju, ka visi elektrības vadi virtuvē laukā, nomelnējuši. Un tad, jau izejot ārā, ieraudzīju - deg jumts!" stāsta G. Roze. Pirmais mēģinājums izsaukt ugunsdzēsējus neesot izdevies, jo arī mobilais tālrunis atteicies darboties, bet pēc veiksmīgas sazvanīšanās, glābēji bijuši klāt jau piecu minūšu laikā un liesmas apdzēsuši.

Nu mājas jumtā ir apaļš caurums, nodegusi instalācija un, iespējams, pie tēviem aizgājis arī televizors un dators. Elektrību gan izdevies mājā atjaunot, taču problēmas ar to bijušas ne tikai šajā, no dabas stihijas cietušajā mājā. G. Roze spriež, ka zibens kaut kā ticis līdz transformatoram, jo elektrības padeve tikusi pārtraukta arī Abavas ielas un citās mājās Kandavā. Visas dienas garumā vakar pilnībā atteicies darboties luksofors Abavas un Jelgavas ielas krustojumā.

Saimniekiem uztraukumi, sunim - prieki

Vakar pēcpusdienā, jau pēc ugunsdzēsēju darbošanās, jumtam klāt ķērās pats saimnieks Gunārs, kurš, nodrošinoties pret nokrišņiem, uz jumta stiprināja plēvi. "Parasti jau zibens iesper blakus esošajā mobilo sakaru tornī," stāsta Gunārs. Pašā zibens spēriena brīdī viņš, tā pat kā znots, klāt gan neesot bijis - mājās bijusi tikai sieva un meita Madara, kas, protams, bijušas šokā (to pašu saka arī kaimiņi). Toties mājas sargs - suns, kas gan jau ir vistiešākais sprādziena aculiecinieks, jo naktis pārlaiž būdā, neesot sabijies. Mājas saimnieki gan noliedz, ka tā būtu kāda suņiem neraksturīga "drosmes izpausme". "Muļķis viņš ir! Ne tikai nenobijās, ka māja deg, bet pat mēģināja zobos ķert pa gaisu lidojošo šīferi," stāsta Gunta un Madara.

Pēc notikušā saimniece tik vien nosaka: "Labi, ka māja bija apdrošināta. 12 gadus nekas nebija noticis, tāpēc pēc manas algas samazināšana ar vīru spriedām, vai maz vajag turpināt māju apdrošināt, " stāsta G. Roze. Tomēr abi šim mērķim naudu nolēmuši kaut kā atlicināt, un nu izrādās - ne velti - būs iespēja vismaz daļu postījumu novērst. Vienīgi jācer, ka parunai "Zibens vienā vietā divreiz nesper!" ir pamats, un ģimenes namu šī nelaime vairs nekad, nekad neskars!

Komentāri (90)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu