Egļu kalšana konstatē arī Sēlijas virsmežniecībā (4)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Jūnija beigās Rīgas rajona mežos novērotā egļu kalšana susinātajās augsnēs konstatēta arī Sēlijas virsmežniecības teritorijā.

Kopumā Sēlijā cietusī platība varētu pārsniegt 1000 hektārus, biznesa portālam "Nozare.lv" pastāstīja Latvijas valsts mežzinātnes institūta "Silava" vadošais pētnieks Agnis Šmits.

Jau ziņots, ka Rīgas rajona mežos patlaban izkalst vairākas susinātās augsnēs stādītas egļu audzes 1000 hektāru platībā, turklāt šāds risks pastāv arī citur Latvijā. Kaitējuma apjoms īpaši liels ir Pierīgā, Ķemeros un Olainē. Problēmas risināšanā iesaistījušās vairākas institūcijas, tostarp mežzinātnes institūts "Silava", Augu aizsardzības dienests un Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultātes pārstāvji.

Problēmu konstatē pēc mežu apsekošanas ar lidmašīnu

Pēc Šmita teiktā, ar pašvaldības SIA "Rīgas meži" finansiālu atbalstu Valsts meža dienests veicis vairāku egļu audžu apsekošanu ar lidmašīnu no gaisa, kas ļāvis problēmu konstatēt arī citviet Latvijā.

Nelielas izkaltušas egļu audzes novērotas arī Lubānas rajonā. "Tas apstiprināja mūsu bažas, ka kalšana varētu būt izplatīta ne tikai Rīgā," klāsta Šmits.

Bieži egles sākt kalst no galotnes

Kā norāda eksperts, patlaban ir svarīgi izglītot mežsargus par bīstamās kaites konstatēšanu laikus, jo bieži vien egles sāk kalst no galotnes, kas, raugoties uz koku no apakšas neesot redzams.

Vēl arvien arī neesot vienprātības un skaidrības par to, kas izraisa egļu kalšanu, atzīst Šmits, norādot, ka iespējamības esot vairākas.

Valsts meža dienests vēsta, ka par egļu mežu veselības problēmām informēta arī Zemkopības ministrija.

Kā ziņots, cietušajās egļu audzēs koki dzeltē un cieš no defoliācijas, skuju nobiršanas, kā rezultātā koki iet bojā. Pat koki, kas ir bez jebkādām slimībām vai kaitēkļiem, atmirst.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu