Ogu šogad ir mazāk, taču lasītāju netrūkst (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Flickr/yomi955

Jau gandrīz mēnesi Smiltenes, Strenču un Valkas novadā darbojas ogu uzpirkšanas punkti. Ogotāji un uzpircēji novērojuši, ka šogad salīdzinājumā ar pagājušo gadu ogu ir mazāk. Vakar to uzpirkšanas cena bija no 1,37 līdz 1,40 latiem kilogramā.

„Ziemeļlatvija” noskaidroja, ka katrā no Smiltenes novada pagastiem darbojas vairāki ogu uzpirkšanas punkti, taču vislielākā uzpircēju konkurence valda tieši Smiltenes pilsētā.

Laukos lasa aktīvāk

Bilskas pagastā darbojas trīs uzpirkšanas punkti. Vienā no tiem strādā smiltenieši Aiga Eglīte un Didzis Auziņš. Viņi kā ogu uzpircēji strādā tikai pirmo gadu, taču pieredzējušie kolēģi norādījuši, ka, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, šogad ogu ir mazāk.

Jaunieši norāda, ka dienā bilskēnieši kopā atnes apmēram 300 kilogramus melleņu. Jaunieši secinājuši, ka lauku pagastos cilvēki ir daudz aktīvāki ogotāji nekā pilsētā.

„Vairāk nāk pārsvarā vecāka gada gājuma cilvēki. Ir tādi, kas ogas nes vairākas reizes dienā. Līdz ar mellenēm pieņemam arī gailenes, taču tās šogad nes ļoti maz un bieži tās ir sažuvušas, tādēļ jāšķiro,” pastāsta Aiga un Didzis.

Smiltenē, Dārza ielas uzpirkšanas punktā, saimnieko Amanda un Agris. Arī viņi novērojuši: lai gan ogu cena ir augstāka nekā pērn, mellenes nes mazāk.

„Dienā kopumā atnes apmēram 80 kilogramus ogu. Pie mums parasti nāk pastāvīgie ogotāji – tie, kas meža veltes lasa gandrīz katru dienu. Nāk arī ģimenes. Esam ievērojuši kādu puisīti, kurš ogas nes regulāri. Katru dienu viņš nopelna trīs līdz četrus latus,” stāsta Amanda.

Ogu cenas kāpa ātri

Aptaujātie ogotāji pārsvarā atzīst, ka ogas lasa, lai nopelnītu saviem personīgajiem tēriņiem.

„Pagājušajā gadā zaudēju darbu, tādēļ ļoti cerēju, ka vasarā varēšu pelnīt naudu ogojot. Melleņu diemžēl nav tik daudz kā pagājušajā gadā, taču, ja atrodu īstās vietas, četrās stundās varu nopelnīt apmēram 20 latus, un, manuprāt, tas ir daudz. Ogu cena šogad uzkāpa ļoti ātri, un tas deva stimulu lasīšanai,” stāsta smilteniete Kristīne.

Savukārt palsmaniete Ilze novērojusi, ka ogotāju šogad ir neierasti daudz. „Tā kā ogu cena šogad uzkāpa ļoti ātri, arī lasītāju skaits strauji palielinājās. Tagad bieži mežā sastopu ogotājus pat no otras pagasta puses. Ir vietas, kur par melleņu trūkumu vēl nevar sūdzēties,” novērojusi Ilze.

„Ziemeļlatvija” noskaidroja, ka tie, kam nav laika vai vēlmes doties uz mežu ogot, mellenes, avenes un citas meža veltes var nopirkt vietējos tirdziņos. Veikalos mellenes nepārdod, jo tām ir pārāk īss realizācijas termiņš.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu