Pievakarē negaisa zona izveidojusies Kurzemē (2554)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Negaisu veidošanās virs Latvijas turpinās. Eiropas Eksperimentālā vētru prognozēšanas centra speciālisti brīdina, ka trešdien vēlā pēcpusdienā un naktī uz ceturtdienu Latvijā, kā arī pārējās Baltijas valstīs un Baltkrievijā veidosies spēcīgi negaisi, kā arī plašas negaisu sistēmas, kas sev līdzi var nest visu veidu stihijas.

(Plkst. 21.00 papildināts viss teksts.)

Patlaban negaisa zona izveidojusies Kurzemē, taču spēcīgas vēja brāzmas pagaidām nav reģistrētas, informēja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi.

Sinoptiķi brīdina, ka vēja ātrums naktī tomēr var sasniegt ātrumu 20 līdz 24 metri sekundē, bet dienas laikā vēja spēks būs 15 līdz 19 metri sekundē.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) pagaidām nav saņēmis iedzīvotāju zvanus ar lūgumu palīdzēt novērst spēcīga vēja vai negaisa radītus bojājumus, informēja VUGD preses pārstāve Inese Veisa.

Brīdina par negaisu un krusu

Spēcīgās vēja brāzmas, kas vietām var sasniegt ātrumu 25 metri sekundē (m/s), Latvijas teritorijā gaidāmas vēlā pēcpusdienā jeb vairāk uz vakara pusi, informēja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi. Spēcīgās vēja brāzmas būs saistītas ar pērkona negaisu, kas veidosies tepat Latvijā, radot gubu lietusmākoņus, zem kuriem tad arī veidosies spēcīgais vējš.

Pērkona negaisa mākoņi, kas bija izveidojušie Baltkrievijā, līdz Latvijai spēcīgās vēja brāzmas nav atnesuši. Tagad Latvijā vēja brāzmas sagaidāmas vakara pusē, kad vietās, kur būs izveidojušies intensīvi gubu lietusmākoņi, vējš var sasniegt 25 m/s, stāstīja sinoptiķi.

Sagaidāms, ka negaisa mākoņi veidosies, sākot no Latvijas dienvidu un dienvidaustrumu rajoniem, virzoties pāri Latvijai. Stipras lietusgāzes un līdz ar to arī vēja brāzmas sagaidāmas Latvijas austrumos - pamatā Latgalē un Vidzemē, skarot arī nedaudz Zemgales austrumu daļu.

Negaisu veidošanās virs Latvijas turpinās, bet līdz šim ducinājis tikai vietām Latgalē un Zemgalē, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) informācija plkst. 16.00. Pērkona negaiss fiksēts Daugavpilī, bet vēlāk negaiss kļuvis vājāks un īslaicīgs lietus nolijis daudzviet Latgalē un Vidzemes austrumos. Vēl atsevišķi nelieli negaisi bijuši Zemgales austrumos un netālu no Rīgas Vangažu apkārtnē, liecina LVĢMC meteoroloģiskā rada informācija.

No Baltkrievijas uz Latviju virzās stipra vētra

Pāri Baltkrievijai virzienā no dienvidaustrumiem uz ziemeļiem, ziemeļrietumiem - tātad uz Latviju - virzās spēcīgs pērkona negaiss, kas jau rīta agrumā vietām nesis vēja brāzmas ar vētras spēku - 24 metri sekundē, liecina Baltkrievijas Hidrometeoroloģijas centra informācija.

Baltkrievijas sinoptiķi dienas gaitā prognozē vēl spēcīgākus negaisus un stipras vētras ar vēja pastiprināšanos brāzmās līdz 28 metriem sekundē.

Iespējams, ka negaiss, sasniedzot Latgali un virzoties dziļāk Latvijā, būs zaudējis savu spēku, bet ja ne šis negaisa mākonis, tad citi, kas veidosies vēlāk dienas gaitā un naktī, nesīs vētru, brīdina sinoptiķi.

Viena no stihiju visvairāk apdraudētajām zonām būs Latgale un Vidzeme, kur vēja ātrums brāzmās lokāli var sasniegt stipras vētras spēku - 25 un vairāk metrus sekundē. Mazāk stiprs vējš negaisa laikā gaidāms plašā teritorijā. Tāpat iespējama milzīga krusa. Saskaņā ar speciālistu teikto pastāv iespēja, ka dažviet krusas graudu diametrs pārsniegs piecus centimetrus. Lai gan lielāka milzīgas krusas varbūtība prognozēta Baltkrievijas austrumos, nav izslēgta iespēja, ka tā skars atsevišķus punktus Latvijā.

Negaisu laikā prognozēta dažu tornado jeb virpuļviesuļu veidošanās, kāds no tiem var skart Latviju.

Gan liela krusa, gan virpuļviesuļi ir lokāla parādība un neaptver plašas teritorijas, tādēļ iespēja, ka šīs stihijas skars kādu Latvijas pilsētu, nav liela, taču tā pastāv.

Negaiss sev līdzi nesīs arī stipras lietusgāzes, tās gaidāmas visos Latvijas reģionos. Ilgstoši turpinoties ļoti intensīvam lietum, vietām gaidāmi lokāli plūdi, it īpaši pilsētās, kur lietus ūdeņiem ir grūtāk aiztecēt un tie sakrājas pilsētu ielās un appludina pagrabus. Lielākais nokrišņu daudzums tiek prognozēts laikā no trešdienas vakara līdz ceturtdienas rītam.

Pērkona negaiss gaidāms arī ceturtdien, bet tad lielas krusas un vētras risks būs mazāks, prognozē sinoptiķi. Pēc negaisiem Latvijā ieplūdīs vēsāks gaiss.

Sinoptiķi atgādina, ka negaisa laikā vienmēr jāievēro piesardzība. Prognozētās stihijas radīs draudus cilvēku dzīvībai visos Latvijas reģionos. Negaisu dēļ var rasties lieli materiālie zaudējumi, piemēram, var būt vēja sagāzti koki uz mājām, mašīnām un elektrolīnijām, krusas izdauzīti mašīnu stikli, applūduši pagrabi un satiksmes traucējumi.

Šodien gaiss uzkarsīs līdz +33 grādiem

Šodien austrumu rajonos būs ļoti karsts laiks - gaisa temperatūra dienas vidū vietām var paaugstināties līdz plus 33 grādiem. Citviet gaisa temperatūra Latvijā šodien būs no plus 26 līdz plus 31 grādam, bet vēsāks būs Kurzemes piekrastē, kur gaisa temperatūra būs no plus 22 līdz plus 25 grādiem.

Sinoptiķi prognozē, ka dienā Latvijas lielākajā daļā īslaicīgi līs, kā arī ducinās pērkons. Pēcpusdienā vietām, galvenokārt dienvidos, gaidāmas stipras lietusgāzes, iespējama krusa. Šodien pūtīs mērens austrumu puses vējš, jūras piekrastē brāzmās līdz 15 metriem sekundē, bet vietām pērkona negaisa laikā vēja brāzmas sasniegs 15 līdz 19 metrus sekundē.

Komentāri (2554)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu