Krievijas karstums pārņems arī Latviju; piektdien sola +37 grādus (131)

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/prawns

Pašreizējās sinoptiķu prognozes liecina, ka anomālais karstums, kas ilgstoši valda Krievijā, piektdien sasniegs Latviju un valsts austrumos gaisa temperatūra var paaugstināties līdz +37 grādiem. Saskaņā ar pašreizējām prognozēm pakāpeniski vēsāks kļūs tikai augusta vidū.

Latvijā, iespējams, tiks pārsniegts karstuma rekords

Tādā gadījumā tiktu pārspēts visas Latvijas karstuma rekords. Visaugstākā gaisa temperatūra, kas jebkad dokumentēta Latvijā, ir +36,4 grādi. Tā reģistrēta 1943. gada 4. augustā Daugavpilī.

Latvija ir uz robežas starp vēsāku gaisu Centrāleiropā un lielu svelmi Krievijā. Trešdien un ceturtdien gaidāma neliela temperatūras pazemināšanās, bet

piektdien lielā valsts daļā termometra stabiņš varētu pakāpties virs +30 grādiem, valsts austrumos līdz pat +35..+37 grādiem.

Brīvdienās no rietumiem, visticamāk, pakāpeniski ienāks vēsākas gaisa masas, bet sestdien valsts galējos austrumos vēl iespējama +35 grādu svelme.

Visaugstākā gaisa temperatūra prognozēta Latvijas austrumu pierobežā - Mudavas zemienē. +37 grādu svelme gaidāma, piemēram, Kārsavā un Zilupē. Tomēr šajā apkaimē nav nevienas Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra novērojumu stacijas, tādēļ visaugstākā gaisa temperatūra, visticamāk, netiks oficiāli reģistrēta. Tuvākās meteoroloģisko novērojumu stacijas izvietotas Alūksnē, Rēzeknē un Gulbenē. Tās atrodas salīdzinoši augstu virs jūras līmeņa, kur gaisa temperatūra šādos apstākļos parasti ir par vienu diviem grādiem zemāka.

Vēsāku laiku sola tikai augusta otrajā pusē

Augusta sākumā gaidāms ļoti silts laiks, bet turpmāk, naktīm kļūstot garākām, gaiss pakāpeniski kļūs vēsāks, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi.

Mēneša sākumā naktīs gaiss nebūs vēsāks par plus 12, plus 18 grādiem, bet dienas laikā vēl aizvien gaisa temperatūra visā Latvijā būs virs plus 20 grādu atzīmes, sasniedzot pat plus 27 grādus.

Kopumā Latvijā augusta vidējā gaisa temperatūra ir plus 16 grādi, vidēji 13 līdz 16 dienās ar nokrišņiem nolīst 77 milimetri. Diennakts vidējai gaisa temperatūrai stabili pazeminoties zem plus 15 grādiem, kas visbiežāk notiek ap 26.augustu, beidzas meteoroloģiskā vasara. Meteoroloģiskā vasara agrāk beidzas Latvijas ziemeļaustrumu rajonos, vēlāk Baltijas jūras piekrastē.

Krievijā +40

Jau vēstīts, ka 29. jūlijā Somijā tika reģistrēts jauns karstuma rekords - Joensū lidostā valsts austrumos gaiss sakarsa līdz +37,2 grādiem. Līdz ar to jaunais Somijas maksimālās gaisa temperatūras rekords pārspēj Latvijas rekordu. Savukārt Krievijas Eiropas daļā gaisa temperatūra šovasar pārsniegusi +40 grādu atzīmi.

Komentāri (131)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu