Veido īsfilmu par bīstamo latvāni (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valmierā top dokumentāla īsfilma par latvāņiem. Filmu veido Vidzemes Augstskolas (ViA) Mediju studiju un žurnālistikas ceturtā kursa studenti Alīna Kalniņa, Ilze Grunska un Dāvis Doršs, kā arī neatkarīgā filmu veidotāja un bijusī Longailendas Universitātes profesore Lusile Roudsa no ASV.

Paredzēts, ka filma ietvers pamatinformāciju par latvāņiem un to bīstamību, ģeogrāfisko informācijas sistēmu un satelītu izmantošanu latvāņu izplatības noteikšanai un reģistrācijai. Filmas tapšanā ir izmantota ViA jaunā multimediju laboratorija un filmu apstrādes ekipējums.

ViA Studentu servisa vecākā speciāliste Daiga Oļhovka skaidro, ka filma tiek uzņemta vidusskolēnu vasaras skolas ietvaros, kas notika ViA no 31. jūlija līdz 3. augustam. "Šāda tematiskā vasaras skola Valmierā tiek rīkota otro gadu. Šogad tā veltīta vienai no Latvijas lauku problēmām - latvāņu izplatībai, tādēļ vasaras skolas nosaukums ir "Misija: iznīcināt latvāņus". Vasaras skola ir daļa no starptautiska zinātniska pētījuma, kura mērķis ir izveidot latvāņu izplatības karti un meklēt to apkarošanas iespējas Latvijā," projekta norisi skaidro D.Oļhovka.

Vasaras skolā piedalījās desmit vidusskolēni no visas Latvijas. Tiesa, no Cēsīm gan neviens nepiedalījās, taču jaunieši apzinājuši, ka cīņa ar latvāņiem Cēsu pusē ir īpaši aktuāla. Nedēļas sākumā vidusskolēni brauca uz Priekuļiem un Vaivi. Tur redzētā situācija viņus ļoti satrauc. "Tikai tad, kad aizbraucām uz Vaives pagastu un ieraudzījām latvāņus, kas izplatījušies daudzu hektāru platībā, sapratu, cik liela nelaime ir šie augi. Visvairāk bažas rada tas, ka tie aug arī nozīmīgu kultūras objektu tuvumā, taču daudzi cilvēki nenojauš to bīstamību," stāsta vasaras skolas dalībniece dobelniece Sabīne Skrebinska.

Jaunieši Valmierā darbojās kopā ar Memfisas Universitātes Zemes zinātņu fakultātes docentu Gregoriju Natanielu Tafu un viņa pētnieku komandu. Četru dienu laikā jaunieši uzzināja par bioloģiskajiem un ekoloģiskajiem draudiem, ko latvānis nodara Latvijas faunai, kā arī mācījās strādāt ar jaunākajām ģeotelpiskās informācijas tehnoloģijām.

Vasaras skolas gaitas un atklājumus ViA studenti dokumentēja savā īsfilmā, kas drīzumā parādīsies ne vien interneta portālā Youtube, bet arī ar vasaras skolas dalībnieku starpniecību to nogādās Latvijas vidusskolās un profesori no ASV to vedīs uz Ņujorku. Filma tiek ieskaņota angliski ar subtitriem latviešu valodā.

Profesore L.Roudsa stāsta, ka Amerikā par latvāņu kaitniecību Latvijā neviens pat nenojauš: "Vairums amerikāņu nezina, ka šā auga sula cilvēkam var radīt apdegumus. Pie mums tas šķiet ļoti jauks augs, to audzē pat dārzos, nenojaušot, ka tas var radīt nopietnus draudus."

Filmas veidotāja Ilze stāsta, ka braukuši uz vairākām vietām, kur latvāņi savairojušies. Filmas veidošanu atvieglojot jaunā aparatūra, kas pavisam nesen pieejama ViA. "Jaunākās informācijas tehnoloģijas mums dod iespēju izpausties un radīt kvalitatīvu dokumentālo filmu," vērtē Dāvis, kam jau iepriekš ir uzkrāta pieredze īsfilmu un eksperimentālā kino veidošanā.

"Druvas" ciemošanās laikā filmēšanas grupa vēl nevarēja pateikt, cik gara būs filma. "Ir daudz interesantu un lietderīgu materiālu, ko vēlamies parādīt, tāpēc filmas garumu vēl nevaram noteikt," skaidro Alīna. "Spraigumu šajā filmā gan nevarēs saskatīt," smej Dāvis, norādot, ka tai ir klasisks dokumentālais formāts. Studentu veidotajā īsfilmā iekļautas ne tikai intervijas un dabas skati ar latvāņu audzēm, bet arī iespējamie risinājumi, ko starptautiskajā projektā iecerēts veikt nākotnē, lai apturētu latvāņu izplatību Latvijā.

"Filmas pamatideja ir radīt informatīvu materiālu par latvāņiem, atklājot to radīto postu. Iepriekš nešķita, ka latvāņi ir mūsu valsts problēma. Redzot ceļmalās, citkārt to dēvējām par lielo suņuburkšķi vai lielāko jāņuzāli. Izzinot šā bīstamā auga kaitniecības draudus, esam pagodināti radīt filmu, ar kuru iesaistāmies latvāņu apkarošanā," stāsta ViA studenti.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu