Vētra norauj jumtus un nes plašus postījumus (640)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Svētdienas pēcpusdienā Latvijai no dienvidiem pietuvojās pērkona negaisi. Viens negaiss no Lietuvas un Baltkrievijas sasniedza Latgali, atnesot plašus postījumus. Vairākām mājām norauti jumti, daudzviet cilvēki palikuši bez elektrības.

Papildināta atbilstoši jaunākajai informācijai

Paliek bez elektrības

Valsts Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta pārstāve Inese Veisa pastāstīja, ka ar Daugavpils kolēģiem pat ilgu laiku bijis grūti sazināties, taču tagad noskaidrots, ka negaiss daļu pilsētas atstājis bez elektrības, ir daudz lauztu koku un pārrauti tramvaju elektrovadi.

Daugavpilī spēcīgās vēja brāzmas nolauzušas vairākus simtus koku, nodarot nopietnus postījumus, uz ceļu braucamās daļas sakritušie koki vairākās vietās pilsētā nosprostojuši automašīnu kustību. Sakritušie koki uz vairākām stundām apstādināja arī tramvaju kustību pilsētā.

Latvijā patlaban daudzviet ir elektrības padeves traucējumi, un vissliktākā  situācija šajā ziņā ir Ziemeļvidzemē, Valmierā, Madonā, Alūksnē, informēja a/s "Latvenergo" pārstāvis Andris Siksnis. 

Negaiss norauj mājām jumtus

Negaiss pamatīgi plosījies Madonā. Novada domes izpilddirektors Āris Vilšķērsts aģentūrai BNS sacīja, ka pašvaldības pārstāvji izbrauc pilsētas ielās un sāk apzināt postījumus. Viņš vētru raksturoja kā ļoti spēcīgu.

Vairākām mājām norauti jumti, ir nogāzti koki, ziņo LETA.

Kā pastāstīja kāda Madonas iedzīvotāja, tad pēc stiprā vēja vismaz divām daudzdzīvokļu ēkām bija norauti jumti un pašlaik Madonas iedzīvotāji palikuši bez elektrības.

Savukārt vienas cietušās mājas jumts iepūsts blakus esošajā bērnudārza teritorijā.Ne tikai daudzdzīvokļu dzīvojamās mājās, bet arī veikals "Beta", kas atrodas Rīgas ielā, palicis bez jumta. Arī privātmājas cietušas negaisā un tām stiprais vējš ir norāvis jumtus un sabojājis apdari.

Savukārt vairākās ielās ir apgrūtināta satiksme, jo uz ceļiem ir sagāzušies koki.Negaisā cietušas arī uz ielas atstātās automašīnas, kurām nereti izsisti stikli. Vietām uz ielām sakrituši arī elektrības stabi, bet vairākām tirdzniecības vietām sabojāti reklāmas baneri.

Pamatīga krusa Viļānos

Savukārt aculiecinieki aģentūrai BNS sacīja, ka Viļānos bijusi arī pamatīga krusa ar diametru vismaz pieci centimetri. Uzņēmuma "Latvijas Valsts ceļi" meteoroloģiskā stacija Viļānos fiksējusi 26 metrus sekundē spēcīgas vēja brāzmas.

Foto: TVNET aculiecinieks

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra Daugavpils novērojumu stacijā fiksēts tikai 12 metrus sekundē stiprs vējš, jo stacija atrodas pāris kilometrus ārpus pilsētas un tur negaiss tik stipri nav plosījies.

Jau vēstīts, ka svētdienas pēcpusdienā un vakarā Latvijā veidosies negaisi un daži no tiem būs ļoti spēcīgi. Valdošais būs dienvidu vējš, bet pēcpusdienā iegriezīsies no dienvidrietumiem, rietumiem ar ātrumu 3-7 metri sekundē, bet negaisa laikā iespējamas spēcīgas vēja brāzmas, kas pārsniegs 20 metrus sekundē.

Maksimālā gaisa temperatūra Vidzemē un Latgalē +30..+35 grādi, Kurzemē un Zemgalē +25..+30 grādi, vietām jūras piekrastē vēsāks - +22..+24 grādi.

Rīgā mākoņains laiks, brīžiem skaidrosies, galvenokārt pēcpusdienā un vakarā gaidāmas lietusgāzes un pērkona negaiss, iespējama krusa un stipras vēja brāzmas. Maksimālā gaisa temperatūra - +29..+30 grādi.

Eiropas Eksperimentālais vētru prognozēšanas centrs svētdienas rītā izplatījis prognozi, kura brīdina, ka plašā Eiropas austrumu daļā var veidoties spēcīgi negaisi. No Karēlijas pāri Baltijas valstīm, Baltkrievijai, Ukrainai līdz pat Rumānijai un Bulgārijai stiepjas zona, kurā saplūdīs kopā karstais gaiss no Krievijas un Melnās jūras ar vēso gaisu no Rietumeiropas, un visā šajā joslā var veidoties spēcīgi negaisi ar krasām vēja brāzmām un krusu.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs brīdina, ka negaisa laikā vēja brāzmas var sasniegs 20-24 metrus sekundē.

Svētdien Latvijai pāri virzīsies ar nelielu ciklonu saistīta aukstā atmosfēras fronte. Tā Latviju šķērso no rietumiem, tādēļ sākumā negaisi veidosies Kurzemē un Zemgalē, bet vēlā vakarā un naktī uz pirmdienu arī valsts austrumos. Tik karstām un mitrām gaisa masām sastopoties ar vēsāku gaisu, kāds tuvojas Latvijai, var veidoties milzīgi negaisa mākoņi. Iepriekšējās dienās Polijā līdzīgos apstākļos veidojušies spēcīgi negaisi ar lietusgāzēm un vētrām. Negaisa mākoņu augstums sasniedzis pat 19 kilometrus, liecina Baltkrievijas meteodienesta informācija. Tik augsti mākoņi šajos platuma grādos ir ļoti reta parādība. Negaisa mākoņu augstums reti pārsniedz 15 kilometrus.

Komentāri (640)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu