Zvaigžņu lietus kulminācija (43)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/Sciencegeek

Kā ik gadu, augustā debesīs redzama tāda romantiska parādība kā krītošās zvaigznes. Latvijas Astronomijas institūta pētnieks Ilgonis Vilks sarunā ar TVNET stāsta, ka ceturtdienas vakarā un naktī zvaigžņu lietus būšot redzams vislabāk.

"Pēc definīcijas tā ir ikgadējā meteoru plūsma, bet tautā to sauc par krītošajām zvaigznēm. Mēs redzam kosmiskos putekļus, kas ielido zemes atmosfērā un sadeg, radot gaismas uzliesmojumu. Putekļu avots ir Svifta-Tatla komēta, ar kuru reizi gadā zeme, riņķodama pa orbītu, satiekas," to, kā rodas zvaigžņu lietus, TVNET skaidro Latvijas Astronomijas institūta pētnieks Ilgonis Vilks.

Stundas laikā var saskaitīt pārdesmit meteoru

Lai vērotu zvaigžņu lietu, nav nepieciešamas kādas palīgierīces – to var redzēt ar neapbruņotu aci. Kā norāda astronomijas institūta pētnieks, šonakt zvaigžņu krišana sasniegs savu kulmināciju: "Vislabāk zvaigznes būtu vērot šovakar, naktī no 12. uz 13. augustu. Jāatrod kāda klaja vieta un jāraugās augšup – visērtāk tas izdarāms, atrodoties guļus."

"Tomēr nevajadzētu gaidīt, ka tas būs kā tāds salūts - ir vajadzīga zināma pacietība. Dažas minūtes jāpagaida, kamēr ieraudzīsiet pirmo, bet stundas laikā jau var saskaitīt pat pāris desmitus meteoru," teic Ilgonis Vilks

Latvijas Astronomijas institūta pētnieks norāda, ka krītošo zvaigžņu vērošana neapšaubāmi ir arī romantisks piedzīvojums, turklāt ir iespēja iedomāties arī kādu vēlēšanos, kas kādu dienu, iespējams, piepildīsies.

Sinoptiķu prognozes - pozitīvas

Savukārt tie, kuri pēta Saules sistēmu, no meteoru plūsmas vairāk var saprast, no kādiem materiāliem un no kādām vielām sastāv komētas, bet tie, kuriem ir kosmiskie aparāti, zina, ka meteoru plūsmu laikā ir jāuzmanās, jo var tikt sabojātas, piemēram, kosmiskās stacijas.

Lai arī vakara pusē iespējami nokrišņi, sinoptiķu prognozes zvaigžņu lietus vērošanai ir visai pozitīvas. "Vakarpusē veidosies gubu lietus mākoņi, kas būs novērojami valsts lielākajā daļā, iespējami arī nokrišņi. Tomēr nakts laikā mākoņiem būtu pakāpeniski jāizirst un debesis skaidrosies. Domāju, ka zvaigžņu lietu vērot tas netraucēs," teic Latvijas Vides, meteoroloģijas un ģeoloģijas centra Hidrometeoroģisko prognožu daļas vadītāja Laura Krūmiņa.

Interesenti tiek aicināti piedalīties Latvijas Astronomijas biedrības organizētajā 22. amatieru astronomijas seminārā, kas no 13. līdz 15. augustam notiks Aizkraukles rajona Neretas novadā. Programmā paredzēta debess spīdekļu novērošana, praktiskas nodarbības astrofotgrafēšanā, kā arī informatīvas lekcijas. Interesenti pasākumam pieteikties aicināti biedrības mājaslapā www.lab.lv.

Komentāri (43)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu