Francijā zied latvietes dālijas (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Vaidavas pusē, " Mežvidos" dzīvo un strādā dāliju audzētāja un selekcionāre Rita Zaļā. Viņas izaudzētie gumi pavasaros nopērkami arī veikalos. Tad uz iepakojuma rakstīts - dālijas augušas uzņēmumā "Žvīgursalas".

Ziedu kalnus Rita rāda katalogos un albumos. Tur atrodamas 20 viņas selekcionētās dāliju šķirnes un vēl vairāki desmiti dažādu nosaukumu, kas septembrī uzziedēs lielajā dāliju laukā, kas redzams aiz loga.

"Ziedēšana kavējas tāpēc, ka pavasarī pakavējāmies ar iestādīšanu, taču viss būs labi," saka Rita Zaļā. Viņa pāris pušplēstos vārdos izstāsta, ka pērn nodegusi siltumnīca ar stādmateriālu, šopavasar nav varējuši dabūt pie darba tehniku, lai apstrādātu zemi, savagotu.

"Dālijas var ziedēt arī septembrī. Ja nebūs salnu, tad izskatās, ka viss būs kārtībā. Jā,būs mazāk nekā citus gadus, un nezinu, vai visu stādījumu apjomu vairs atjaunošu. Dēli pieauguši, izskoloti. Kādreiz tam nauda bija vajadzīga. Tagad peļņa kalpo vien tam, lai atkal un atkal varu darīt to, kas man patīk. Man ir pensija, ar to gluži labi varu iztikt, bet dālijas vajadzīgas sirds priekam. Tās mani priecējušas visu mūžu," stāsta Rita. Dālijas padomju gados patikušas viņas mammai, tad darbiņš un rūpes par puķēm pārgājušas Ritas ziņā.

"Daudz mazākā platībā dālijas audzēju, kad nebija vēl zemes, bet vajadzēja iztikšanai naudiņu. Audzējām un sūtījām uz kaimiņu republikām. Krievijā izpirka visu," atcerējās Rita, bet piebilda, ka īstais āķis lūpā, lai dāliju stādījumus paplašinātu, bijis 90. gados. Audzētāji un selekcionāri tad daudz uzzinājuši par to, kāda ir dāliju pasaule Eiropā, Amerikā, kas esot dāliju lielvalsts.

"Man bija uzstādījumsar Latvijas dālijām pret Holandē audzētajām, vairāk pārdotajām," tā Rita, kura meklējusi labākās pašu mājās selekcionētās šķirnes un labāko no ārvalstīm.

"Man likās, ka selekcionāri nav zemes cilvēki, ka man starp viņiem nav vietas. Selekcija man vienmēr šķitis kas īpašs. Tā domāju arī pašlaik, bet uzdrošinos. Patiesībā daba, vējš un bites, lidojot no zieda uz ziedu, rada skaistākos jaunumus dāliju klāstā," aizrautīgi stāsta Rita un neslēpj, ka viņa un daudzi dāliju selekcionāri nereti nezina ne jaunās šķirnes mātes, ne tēva augu.

"Es novācu dāliju sēklas. Saujā. Tad iesēju. Tā iznāca arī 'Apelsīni sniegā' un 'Lelle'. Manas dālijas ir mīlestības bērni. Radušies, lai priecētu pasauli," smaida Rita un atgādina, ka šīs dāliju šķirnes ir ne tikai bagātīgi ziedošas un labi izskatās apstādījumos, bet starptautiski novērtētas. 2008. gadā 'Apelsīni sniegā' ieguvuši trešo vietu žūrijas un skatītāju vērtējumā starptautiskā izstādē Francijā. Pērn šķirne 'Lelle' tur atzīta par labāko selekcionāru veikumu. Rita jaunu šķirni vērtētājiem Francijā aizsūtījusi arī šopavasar.

"Redzēs, kādas ziņas no kolēģiem atnāks rudenī. Kad pirmoreiz piedalījos izstādē Francijā, man likās, ka pilnīgi pietiktu ar piedalīšanos. Man joprojām gribas teikt, ka starptautiskie panākumi nāca par agru. Taču, ja tā noticis, tad noticis," laimīgi noteica Rita un vairs neslēpa, ka šajā laikā Francijā, kur parkos un pils dārzos, izrādās, stāda ne tikai rozes, bet arī dālijas, zied viņas selekcionēto dāliju dobe.

" Orleānā, netālu no Parīzes. Tur ir ziedu parks. Man pavasarī palūdza atsūtīt vairāk nekā 100 dažādus gumus. Man teica, ka tad, kad dobe būs sastādīta, uzziedēs, tur būs arī pierakstīts, ka tās ir dālijas no Latvijas," lepojās Rita Zaļā un piebilda: "Augusts, septembris ir labs laiks, kad doties uz Eiropas zemēm - Vāciju, Franciju un aplūkot ziedošos parkus. Ir ļoti skaisti Normandijā. Vairākas pilsētiņas Atlantijas okeāna krastā ir ziediem pārbagātas. Jā, ja kāds aizbrauc līdz Orleānai un ierauga dāliju ziedus no Latvijas, tad sabildējiet. Ļoti priecāšos, ja ieraudzīšu, kā manas puķes ieaugušas un uzziedējušas Francijā."

Izstaigājot Ritas dārzu tepat Vaidavas pusē, uzzinām, ka otro gadu tajā nemainīgi skaists zied arī kāds sēklaudzis ar dzelteniem ziediem, mazliet klāt laškrāsas lāsojums ziedlapās.

"Man ļoti patīk Cēsis. Darba gaitas reiz sāku Priekuļos. Man joprojām ir draugi no tiem laikiem. Un esmu nodomājusi, ja nākamajā vasarā šis sēklaudzītis uzziedēs tāds pats, nebūs mainījis savas īpašības, tad dālijai došu Cēsu vārdu. Lai skaistai Vidzemes pilsētai ir savs zieds," noteica selekcionāre Rita Zaļā un piebilda, ka viņa šo rakstu nosauktu daudz vienkāršāk, proti, Rita un dālijas. Dēli, dālijas un bites bijis, ir un būs viņas dzīves prieks.

Padomi dāliju mīļotājiem

Stāsta Rita Zaļā:

Šovasar ir labvēlīgi apstākļi dāliju augšanaipietiek siltuma, mitruma. Dālijas zied un kuplie krūmi nomāc nezāles. Taču lielam dāliju krūmam ir ieteicams izlauzt apakšējās pazares un lapas. Ja dālijai arī nolauzīsiet sānu pumpurus, tad vidējais zieds būs lielāks. Var arī rīkoties otrādiizlauzt centrālo ziedu, tad krāšņi uzziedēs divi malējie.

Ziedošajām dālijām vienmēr vajag izgriezt noziedējušos ziedus, tas veicina jaunu pumpuru ieriešanos, un dālijas ziedēs ilgi, līdz salnām.

Dāliju ziedus likšanai vāzē vislabāk griezt agri no rīta vai vēlu vakarā. Vāzē lielos ziedus var atdalīt no pumpuriem, likt tos vāzē atsevišķi, lai izplaukst arī pumpuri.

Augustā vairs dālijas nevajadzētu mēslot ar slāpekli saturošu mēslojumu. Ieteicams kāliju un kalciju saturošos. Dālijas var apliet ar borskābes šķīdumu (vienu ēdamkaroti uz 10 litriem ūdens), tas sekmēs gumu saglabāšanos ziemā.

Taču es neieteiktu uztraukties par gumu pārziemināšanu. Mans viedoklis būtupriecājieties par skaisto, ziedošo krūmu. Kad tas salnās nosals, nogrieziet un par to aizmirstiet. Pavasarī un pašlaik visai lēti var iegādāties jaunus gumus, dažādas šķirnes dālijas un priecāties par tām atkal nākamajā vasarā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu