Sasilusī jūra rada bažas par lieliem nokrišņiem rudenī (28)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Karstās vasaras dēļ vairāk nekā parasti sasilis Baltijas jūras un arī Rīgas līča ūdens, rudenī un ziemas sākumā tas var veicināt stipru nokrišņu veidošanos, prognozē sinoptiķi. Ūdens temperatūra augusta otrajā pusē Rīgas līcī ir augstākā vismaz pēdējo astoņu gadu laikā un viena no augstākajām gadsimta laikā.

Ūdens virsējā slāņa temperatūra Baltijas jūras centrālajā daļā šonedēļ bija +18..+22 grādi, bet Rīgas līcī - aptuveni +21..+22 grādi, liecina Zviedrijas Meteoroloģijas un hidroloģijas institūta informācija. Pērn šajā laikā ūdens temperatūra Rīgas līcī un Baltijas jūras centrālajā daļā bija aptuveni +18..+19 grādu, un speciālisti norāda, ka pat dažu grādu atšķirība ir ļoti būtiska. Jo kaut par vienu grādu siltākas, bet tik plašas ūdens masas satur daudz enerģijas.

Pērn silts laiks saglabājās arī septembrī, ūdens pēc vasaras daudz neatdzisa un saglabājās silts līdz vēlam rudenim, tādēļ decembra vidū, kad Kolkā dienas laikā uzsniga gandrīz metrs sniega, arī jūras relatīvi siltie ūdeņi veicināja sniega mākoņu rašanos tuvu piekrastei.

Pagaidām gan nav ticamu prognožu par to, kāds laiks būs rudenī kopumā - aukstums nāks strauji vai pakāpeniski, taču ASV Nacionālās okeāna un atmosfēras pārvaldes modelēšanas rezultāti rāda, ka Austrumeiropā aukstums varētu visai strauji iestāties oktobrī.

Latvijas Universitātē pērn veiktajā pētījumā secināts, ka silto ūdeņu dēļ rudenī un ziemā virs Rīgas līča veidojas mākoņi ar spēcīgiem nokrišņiem, kas parasti skar nelielu zonu piekrastē, tostarp Rīgā, taču dažos gadījumos silto jūras ūdeņu radītie nokrišņiem bagātie mākoņi var sasniegt iekšzemes rajonus.

Komentāri (28)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu