Šī vasara bijusi vissiltākā Latvijas vēsturē (11)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Aizvadītā vasara ar vidējo gaisa temperatūru plus 18,4 grādi pēc Celsija skalas vidējos temperatūras rādītājus pārsniegusi par 2,6 grādiem, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) apkopotā informācija.

Tādējādi aizvadītā vasara bijusi vissiltākā Latvijas meteoroloģisko novērojumu vēsturē. Līdz šim vissiltākās - 2002.gada - vasaras vidējā gaisa temperatūra šogad tika pārsniegta par 0,4 grādiem.

Kā norāda LVĢMC, šā gada vasarai bija raksturīga siltuma stabilitāte. Sākot ar 24.jūniju, diennakts vidējā gaisa temperatūra vairāk nekā divus mēnešus nepārtraukti turējās virs normas. Šai laikā 24 dienās tika uzstādīti jauni konkrētās dienas konkrētajā vietā maksimālās gaisa temperatūras rekordi, bet 23 dienās gaiss Latvijā sakarsa virs plus 30 grādiem.

Viskarstāk - Ventspilī!

Visaugstāk - līdz plus 34,8 grādiem - šovasar termometra stabiņš pakāpās 13.jūlijā Ventspilī. Tā bija Ventspils meteoroloģisko novērojumu vēsturē viskarstākā diena, kas tikai par 1,6 grādiem atpalika no visas Latvijas visaugstākās gaisa temperatūras - plus 36,4 grādiem, kas ir reģistrēta 1943.gada 4.augustā Daugavpilī.

Kā liecina LVĢMC apkopotā informācija par augusta pēdējo dekādi, laika apstākļi pēdējā augusta nedēļā Latvijā virzījās uz rudens pusi. Dekādes vidējā gaisa temperatūra kopumā Latvijā bija tuva normai, esot tikai 0,2 grādus virs tās. Dekādes sākums vēl bija silts, bet diennakts vidējā gaisa temperatūra visaugstāk - četrus grādus virs normas - pakāpās 22.augustā.

Karstums 62 dienas

25.augusts bija pirmā diennakts, kad pēc 62 dienas ilga nepārtraukta perioda diennakts vidējā gaisa temperatūra noslīdēja zem ilggadējo novērojumu vidējā rādītāja. Vēsāks laiks saglabājās līdz pat dekādes beigām. No 29.augusta līdz 31.augustam diennakts vidējā gaisa temperatūra bija divus līdz trīs grādus zem normas, un naktīs austrumu rajonos termometra stabiņš lielākoties pakāpās tikai līdz plus 4, plus 8 grādiem.

Viszemākā gaisa temperatūra - plus 1,4 grādi - bijusi naktī uz 31.augustu, kas tika reģistrēta Vidzemes augstienē, šai pašā naktī zāles virskārtā Zosēnos tika novērota šoruden pirmā salna.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu