Biedē ar tūkstoš gados bargāko ziemu (150)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Gaidāmā ziema Eiropā varētu kļūt par bargāko šajā reģionā pēdējo 1000 gadu laikā, šādu viedokli pauduši poļu meteorologi, kuri savu viedokli pamato ar Atlantijas okeāna siltās Golfa straumes apsīkumu.

Polijas speciālistu rīcībā esošās ziņas liecina, ka Golfa straumes ātrums ir sarucis divas reizes tikai dažu pēdējo gadu laikā, tāpēc tā vairs nespēs kompensēt arktisko vēju atnesto salu.

Polijas meteoroloģijas un ūdenssaimniecības institūta zinātnieki uzskata, ka klimata izmaiņas jau tagad esot novērojamas Skandināvijas valstīs. Secinājumi ir biedējoši: ja Golfa straume apstāsies pilnībā, Eiropā iestāsies jauns ledus laikmets, bet Skandināvijā izveidosies un to pārklās iespaidīga izmēra ledājs.

Tomēr poļu meteorologu izteiktās hipotēzes pagaidām negūst apstiprinājumu ASV Nacionālās Kosmosa un aeronautikas aģentūras (NASA) novērojumos. Satelītuzņēmumu veiktā analīze liecina pat par pretējo – pēdējo 20 gadu laikā Golfa straume ir kļuvusi vēl siltāka.

Jāpiebilst, ka tieši NASA sinoptiķi vēl maijā prognozēja, ka šī vasara Eiropā būs ļoti karsta un sausa. „Ziemeļu puslode piedzīvos karstāko vasaru kopš meteoroloģisko novērojumu reģistrēšanas sākuma,” brīdināja ASV speciālisti.

Taču vienlaikus arī jāatzīst, ka šī prognoze visā pilnībā izrādījās patiesa tikai attiecībā uz Krieviju, kamēr Rietumeiropu lielais karstums skāra ļoti nosacīti. Daļā šā reģiona valstu diennakts vidējā gaisa temperatūra bija pat zemāka par vidējo.

Komentāri (150)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu