Rudens vētras un lietavas jau oktobra beigās (12)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Šogad oktobris sācies ar sausu, saulainu, tomēr vēsu laiku, un tāds tas lielākoties saglabāsies arī visu mēnesi, bet rudens lietavas un stipras rudens vētras Latviju var sasniegt mēneša pēdējā dekādē.

Oktobra sākumā sauso un saulaino laiku atnesis anticiklons virs Skandināvijas. Šā anticiklona ietekme Latvijā būs jūtama līdz mēneša vidum, pēc tam tā pakāpeniski mazināsies, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija.

Līdz oktobra vidum saglabāsies pārsvarā sauss laiks ar valdošajiem austrumu, dienvidaustrumu vējiem, savukārt mēneša vidū vien atsevišķās dienās ir gaidāms neliels lietus. Naktīs temperatūras gaidāmas no mīnus 2 līdz plus 3 grādiem, bet piekrastes rajonos - plus 4 līdz plus 7 grādu robežās, savukārt dienas laikā gaisa temperatūra sasniegs plus 8, plus 14 grādus.

Laiks krasi mainīsies mēneša beigās

Ievērojamas laika apstākļu izmaiņas gaidāmas mēneša pēdējā dekādē, kad Ziemeļeiropā varētu atgriezties rietumu gaisa masu plūsma un laika apstākļus noteiks Atlantijas cikloni, kas nesīs gan rudens lietavas, gan arī iespējamas stipras rudens vētras.

Stabilu ziemas laika apstākļu ienākšana oktobrī nav gaidāma; valdot rietumu vējiem, Latvijā ieplūdīs salīdzinoši siltās atlantiskās gaisa masas un tikai īslaicīgi, vējiem iegriežoties no ziemeļrietumiem, gaisa temperatūra naktīs noslīdēs zem nulles.

Vidējā gaisa temperatūra - nedaudz zem normas

Kopumā gan mēneša vidējā gaisa temperatūra, gan arī vidējais nokrišņu daudzums ir gaidāms nedaudz zem normas.

Oktobra vidējā gaisa temperatūra ir no plus 5 līdz 5,3 grādiem Vidzemes un Alūksnes augstieņu rajonos līdz plus 8,1 līdz 8,3 grādiem Baltijas jūras piekrastē. Oktobrī vidēji 15 līdz 18 dienās ar nokrišņiem to vidējā mēneša summa ir 66 milimetri (mm). Valsts robežās mēneša nokrišņu daudzums svārstās no 50 līdz 60 mm Zemgalē, Latgalē un Vidzemes austrumu daļā līdz 75-95 mm Kurzemes un Vidzemes rietumu rajonos - augstieņu rietumu nogāzēs.

Oktobrī vidēji 20 līdz 23 dienās ar sauli tās vidējais spīdēšanas ilgums dienas laikā ir 4 līdz 4,5 stundas. Arī dienas garums sarūk no 11 stundām 30 minūtēm mēneša sākumā līdz deviņām stundām mēneša beigās.

Temperatūras amplitūda no +25 līdz -16

Oktobrī kā pārejas sezonas mēnesī Latvijā ir novēroti ļoti dažādi laika apstākļi, jo ir bijuši gadi, kad gaisa temperatūra sasniedz pat plus 25 grādus, bet ir novērots sals arī līdz mīnus 16 grādiem.

No pēdējā gadu desmita kontrastiem minams 2006.gads, kad pēc siltas vasaras arī oktobra sākumā gaisa temperatūra pakāpās līdz plus 21 grādam Mērsragā, turpretī 2002.gada 21. un 22. oktobrī Baltijas jūras piekrastē gaisa temperatūra noslīdēja līdz mīnus 10, bet Vidzemes augstienē līdz mīnus 16 grādiem.

Dažkārt aukstos rudeņos oktobrī var sākties arī ziema ar pastāvīgu sniega segu.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu