Vētra sasniegusi Kurzemes ziemeļu piekrasti (217)

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Ceturtdienas vakarā, īsi pirms plkst. 20 ziemeļrietumu vēja brāzmas uz Ventspils mola sasniegušas 25 metrus sekundē, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija. Naktī Vidzemē un Latgalē vietām gaidāms slapjš sniegs un ceļi var būt slideni.

Pievienotas 1. un 2. rindkopas

Citviet Latvijā vējš vēl ir krietni lēnāks. Turpat Ventspilī lidlaukā, kas atrodas pāris kilometrus no krasta, vēja brāzmas ir līdz 19 metriem sekundē. Pāvilostas jahtu piestāstnē vēja brāzmas sasniegušas 16 metrus sekundē.

Somijas piekrastē brāzmas ar orkāna spēku, vētra sasniegusi arī Igauniju

Somijas piekrastē vēja brāzmas sasniegušas 33 metrus sekundē, informē Somijas Meteoroloģijas institūts. Pēc plkst. 18 ziemeļrietumu vējš strauji pastiprinājies arī Igaunijas salās. Sāmsalas ziemeļos fiksētas brāzmas līdz 26 metriem sekundē, liecina Igaunijas Meteoroloģijas un hidroloģijas institūta informācija.

Pēc Boforta skalas vējš, kura ātrums pārsniedz 32 metrus sekundē, jau tiek uzskatīts par orkānu, kad tiek nodarīti ļoti lieli postījumi.

No plkst.17 līdz plkst.22 vējš iegriezīsies no ziemeļrietumiem un Kurzemē un Vidzemē brāzmās sasniegs ātrumu no 20 līdz 24 metriem sekundē. Savukārt nakts pirmajā pusē no plkst.21 līdz plkst.01 piekrastē ziemeļrietumu vēja brāzmas sasniegs 27-32 m/s.

Stiprs un brāzmains vējš saglabāsies arī no rīta, pierimstot vien piektdienas pēcpusdienā, prognozē sinoptiķi.

Brīdina iedzīvotājus!

Laika apstākļos, kad vējš pūš brāzmās no 28 līdz 32 metriem sekundē, vējš lauž resnu koku stumbrus, plēš jumtus un nodara citus ievērojamus postījumus.

Jūras virsma ir blīvi pārklāta ar putām, horizontālā redzamība jūras virzienā ir minimāla.

Glābēji šādos laika apstākļos iedzīvotājiem iesaka būt gataviem elektroenerģijas padeves pārtraukumiem, tādēļ cilvēkiem jāsagatavo kabatas lukturīši un jāievieto radiouztvērējos baterijas, lai nepieciešamības gadījumā varētu sekot līdzi ziņām. Nevajadzētu aizmirst arī laikus uzlādēt mobilos tālruņus.

 Savukārt transportlīdzekļus šādos laika apstākļos labāk nenovietot zem kokiem, pie celtniecības sastatnēm, reklāmu stendiem un tamlīdzīgām konstrukcijām. Stipra vēja brāzmu brīžos nevajadzētu uzturēties loga tuvumā, jo tuvējie koku zari un citi priekšmeti vētras laikā var izsist logu rūtis un izraisīt traumas.

+5 - +10 grādi

Visā Latvijā gaidāms apmācies un lietains laiks. Valsts austrumos dienas pirmajā pusē nokrišņu būs maz. Visstiprāk līs pēcpusdienā, savukārt vakarā, sākot no valsts ziemeļrietumiem, debesis brīžiem skaidrosies.

Maksimālā gaisa temperatūra ceturtdien būs no +5 grādiem valsts austrumu daļā līdz +10 grādiem jūras piekrastē.

Rīgā būs apmākusies diena, nedaudz līs, pēcpusdienā gaidāms mēreni stiprs lietus. Maksimālā gaisa temperatūra +7..+8 grādi. Dienvidrietumu vējš brāzmās pastiprināsies līdz 15 metriem sekundē, vakarā iegriezīsies rietumu, ziemeļrietumu vējš. Vēlā vakarā un naktī uz piektdienu līča piekrastē vējš var sasniegt stipras vētras spēku, bet pārējā Rīgas daļā tas plosīsies mazāk.

Spēcīgs ciklons ceturtdien šķērsos Somiju, un vakarā tā centrs nonāks pie Igaunijas ziemeļaustrumiem. Ciklona dienvidrietumu mala vakarā un piektdienas naktī Latvijas piekrastē atnesīs vētru. Igaunijas salās ceturtdienas vakarā vējš pietuvosies orkāna spēkam, bet Somijā bez stipra vēja gaidāma arī pamatīga snigšana.

Komentāri (217)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu