Ziemu nesola aukstāko tūkstošgadē (17)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Pasaules Meteoroloģijas organizācija (PMO) noraidījusi baumas, ka nākamā 2010/2011.gada ziema varētu būt aukstākā pēdējo tūkstoš gadu laikā, runas par "jauno ledus laikmetu" nosaucot par spekulāciju.

Aizvadītajā nedēļas nogalē PMO informēja, ka pašlaik pieejamās operatīvās ilgtermiņa prognozes neliecina par īpaši aukstu ziemu Eiropā, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) informācija.

Kā vēsta PMO, viņi nolēmuši reaģēt pēc tam, kad baumas par "jauno ledus laikmetu" kļuva ļoti izplatītas Krievijā un Ķīnā. Baumas sākušās ar itāliešu kodolfiziķa ziņojumu, ko publicēja poļu avīze un pārpublicēja blogeri. Kā noskaidrots, informācijas cirkulācijas laikā fakti tika sagrozīti un pārspīlēti.

Ziema iestāsies agri

Kā informēja LVĢMC Hidrometeoroloģisko prognožu daļas vadītāja Laura Krūmiņa, patlaban jaunākās laika prognozes neliecina, ka ziema iestāsies agri, tās neliecina, ka būtu gaidāmas aukstuma anomālijas.

Tuvākajā laikā būtiska laika apstākļu maiņa nav gaidāma. Laika prognozes, kuras patlaban ir pieejamas līdz novembra otrajai pusei, liecina, ka joprojām Latvijā gaidāmi rudenīgi nepastāvīgi laika apstākļi, un noturīgs sniegs vēl netiek prognozēts. Neliels sniegs novembrī vietām var uzsnigt nakts vai rīta stundās, tomēr gaisa temperatūra dienā būs pietiekami augsta, lai dienas laikā sniegs nokustu, līdz ar to stabila sniega sega līdz novembra otrajai pusei nav gaidāma.

Kā ziņots, pēc karstām vasarām ir novērotas gan ļoti aukstas, gan arī ļoti siltas ziemas, turklāt biežāk tās pat ir bijušas siltas.

No pēdējās desmitgades Krūmiņa minēja 2002.gadu, kad pēc karstas vasaras nāca ļoti auksta ziema, savukārt pēc karstās 2006.gada vasaras sekoja siltā 2006.-2007.gada ziema, kad tika pārspēti vairāki ziemas siltuma temperatūras rekordi.

Aizvadītajā ziemā Latvijā tika piedzīvoti gan temperatūras, gan nokrišņu daudzuma kontrasti. Šā gada janvāris ar mēneša vidējo gaisa temperatūru Latvijā mīnus 11,5 grādi bija sestais aukstākais janvāris Latvijā pēdējos 87 gados. Šā gada 27.janvārī Latvijā tika piedzīvots pēdējos 87 gados visaukstākais laiks - šajā dienā diennakts minimālā gaisa temperatūra bija no mīnus 21,4 grādiem Kolkā līdz mīnus 33,5 grādiem Daugavpilī, tādējādi gandrīz visā Latvijā tika uzstādīti jauni konkrētās diennakts viszemākās gaisa temperatūras rekordi.

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu