Slīkstošas valsts Kiribati prezidents tautu aicina pārcelties (9)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Slīkstošās valsts Kiribati Republikas prezidents Anote Tongs aicinājis iedzīvotājus gatavoties vispārējai pārceļošanai.

Prezidents ir pārliecināts, ka valdībai ir jāgatavo pilsoņu pārcelšanās gadījumā, ja globālās sasilšanas dēļ okeāna līmenis pacelsies tik augstu, ka noslīcinās republiku. Viņš nenosauca konkrētas vietas, uz kurieni varētu pārcelties. Pašlaik šajā bijušajā britu kolonijā dzīvo aptuveni simts tūkstoši cilvēku.

Visa Kiribati teritorija sastāv pārsvarā no koraļļu atoliem. Liela arhipelāga daļa atrodas tikai dažus metrus virs jūras līmeņa. Pēc Tonga teiktā, dažās vietās salas ir jau tik pietuvojušās okeāna līmenim, ka, "metot ar akmeni, jūs praktiski pāršķeļat salu". 2009. gada klimatologi paredzēja, ka XXI gadsimta beigās okeāna līmenis pacelsies par 1,1 metru, un tas nozīmē, ka tuvāko 50 gadu laikā Kiribati (kā arī citas Okeānijas valstis) vienkārši pazudīs.

Par valsts situāciju Tonga pastāstīja klimata izmaiņām veltītajā konferencē, kura notika Kiribati galvaspilsētā Dienvidu Taravā. Tajā bez slīkstošo valstu pārstāvjiem piedalījās arī delegācijas no ASV, Japānas un Ķīnas.

Pēc Tonga domām, Kiribati apmeklējums ļaus to valstu pārstāvjiem, kuras veicina siltumnīcas efektu, redzēt klimata izmaiņu sekas. Kiribati nacionālā baznīcu padome paziņoja, ka starptautiskajai sabiedrībai ir jāparūpējas par tiem, kuri savas mājas spiesti pamest klimata izmaiņu dēļ.

Kiribati Republika ir salu valsts Klusā okeāna centrālajā daļā. Valsts aizņem Gilberta salas un lielāko daļu no Fēniksa un Laina salām, kopā 32 atoli un salas.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu