Rīgā novērot Mēness aptumsumu traucēja dūmaka (13)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Šorīt Rīgā Mēness aptumsumu novērot traucēja dūmaka, informēja Latvijas Astronomijas biedrības projektu vadītājs Mārtiņš Gills. Mēness aptumsums sākās plkst.8.33, bet Latvijā šoreiz tas nebija pilnvērtīgi novērojams, jo pusstundu pēc daļējā aptumsuma sākuma Mēness norietēja un tajā pašā laikā debess pretējā pusē uzlēca Saule

Tas, ko vērīgākajiem cilvēkiem būs iespējams novērot klajā vietā vai no augstas ēkas, jo Mēness būs diezgan zemu pie horizonta, būs daļējā aptumsuma sākums plkst.8.33, kad pilnmēness diskam vienā malā sāks parādīties tumšs robs.

Mēness riets būs plkst.9.08, un līdz tam laikam būs aptumšota vairāk nekā puse Mēness diska.

Nedaudz labāki novērošanas apstākļi Mēness aptumsumam būs Eiropas rietumu daļā, bet vislabāk šo aptumsumu būs iespējams vērot Ziemeļamerikā, kur savukārt nevarēs redzēt gaidāmo 4.janvāra Saules aptumsumu.

Kā skaidroja Gills, Mēness aptumsums ir cieši saistīts ar 4.janvārī gaidāmo Saules aptumsumu. Ļoti bieži Saules, Zemes un Mēness konfigurācija ir tāda, ka divas nedēļas pirms vai divas nedēļas pēc Saules aptumsuma ir arī Mēness aptumsums.

Nākamais Mēness aptumsums gaidāms nākamā gada jūnijā.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu