Sākusies 400 gados vistumšākā diena (25)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Šajā gadā pēdējais pilnais Mēness aptumsums sākās otrdien plkst. 7.29 pēc Latvijas laika. Pirmo reizi gandrīz 400 gados tas sakrita ar ziemas saulgriežu dienu, un šo diennakti speciālisti jau nodēvējuši par "vistumšāko pēdējos četrsimt gados".

Novērot šo reto dabas parādību varēja iedzīvotāji Rietumeiropā un Ziemeļeiropā, Ziemeļamerikā un Centrālamerikā, Klusā okeāna salās, vairākos Krievijas ziemeļu reģionos, kā arī Īslandē un Grenlandē, vēsta aģentūra "RIA Novosti".

Pēc NASA datiem, Zemes ēna pilnībā aizsedza Mēnesi 72 minūtes. Mēness mainīja krāsu, kas var svārstīties no pelēkas līdz oranžai vai tumšsarkanai.

Dienvidamerikā, Rietumāfrikā, Rietumeiropā un Krievijas Eiropas daļas ziemeļos dažas aptumsuma fāzes bija redzamas, Mēnesim rietot, bet Ķīnā, Japānā, Austrālijā un Dienvidaustrumāzijā - Mēnesim uzlecot. Indijas, Krievijas Eiropas daļas dienvidu (arī Maskavas), Vidusāzijas, Rietumsibīrijas, Tuvo Austrumu, Ķīnas rietumu un gandrīz visas Āfrikas iedzīvotāji aptumsumu šoreiz neredzēja.

Pilnu fāzi, kad Zemes ēna pilnībā aizsedz Mēness disku, aptumsums sasniedza plkst.7.40 pēc Griničas laika (9.40 pēc Latvijas laika). Pilnā fāze ilga līdz plkst. 8.58 (10.58 pēc Latvijas laika). Mēness pilnībā izies no Zemes pusēnas plkst.11.04 (13.04 pēc Latvijas laika).

Iepriekšējais Mēness aptumsums bija daļējs, Zemes ēna aizsedza tikai mazliet vairāk nekā pusi Mēness diska, un tas bija novērojams 2010.gada 26.jūnijā. To redzēja Ziemeļamerikas, Dienvidamerikas, Austrālijas, Klusā okeāna salu un Krievijas Tālo Austrumu iedzīvotāji.

Nākamgad būs divi pilni Mēness aptumsumi - 15.jūnijā un 10.decembrī.

Mēness aptumsumi notiek, kad mūsu planētas dabiskais pavadonis savā ceļā ap Zemi ieiet Zemes ēnā. Kā uzskata zinātnieki, pēdējo reizi Mēness aptumsums sakrita ar ziemas saulgriežiem 1638.gadā, kad Zemes ziemeļu puslodē tika novērota visīsākā diena un visgarākā nakts. Atšķirībā no Saules aptumsumiem Mēness aptumsumu vērošana ir pilnīgi nekaitīga.

Kā ziņots, Rīgā Mēness aptumsumu novērot traucēja dūmaka.

Mēness aptumsums sākās plkst.8.33, bet Latvijā šoreiz tas nebija pilnvērtīgi novērojams, jo pusstundu pēc daļējā aptumsuma sākuma Mēness norietēja un tajā pašā laikā debess pretējā pusē uzlēca Saule.

"Naktī debesis bija noskaidrojušās, vēl plkst.7 Mēness bija redzams, bet ap plkst.8 Mēness iegāja dūmakā un aptumsumu Rīgā redzēt nevarēja. Iespējams, ka citviet Latvijā Astronomijas biedrības biedri aptumsumu būs novērojuši," aģentūrai LETA pastāstīja Latvijas Astronomijas biedrības projektu vadītājs Mārtiņš Gills.

Nākamais Mēness aptumsums gaidāms nākamā gada jūnijā.

Komentāri (25)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu