Japānas piekrastē notikusi 8,8 balles spēcīga zemestrīce, piekrasti skar cunami (244)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Japānas piekrasti piektdien satricinājusi 8,8 balles spēcīga zemestrīce, galvaspilsētā Tokijā spēcīgi sašūpojot ēkas, kuras cilvēki steigšus pametuši, kā arī izraisot cunami. Visvairāk upuru ir ostas pilsētā Sendai, kur bojā gājušo skaits patlaban jau tiek lēsts robežās no 200 līdz 300 cilvēkiem. Japānā notikusī zemestrīce ir piektā spēcīgākā šāda veida dabas stihija pasaulē kopš 1900. gada.

Ja Tu esi Japānā un esi notiekošā aculiecinieks, atsūti mums bildes un savus vērojumus uz e-pastu reportieris@tvnet.lv

ASV Ģeoloģiskais dienests (USGS) sākotnēji bija aplēsis, ka zemestrīce bijusi 7,9 balles spēcīga, taču vēlāk savus datus koriģējis.

Tokijā paralizēti telefonu sakari

Zemestrīces epicentrs atradies 24 kilometrus dziļumā 373 kilometrus uz ziemeļaustrumiem no Tokijas.

Foto: AFP/LETA

Japānas galvaspilsētā Tokijā ir dzirdamas ātrās palīdzības sirēnu skaņas. Mobilo un fiksēto telefonu sakari ir paralizēti, taču internets darbojas. Pēc pazemes grūdiena redzams paceļamies milzīgs dūmu stabs virs Tokijas ostas. Tokijā izcēlušies vismaz seši ugunsgrēki, apturēta metro darbība, cunami applūdinājis Tokijas Disnejlendas autostāvvietu. Ičiharā netālu no Tokijas aizdegusies naftas pārstrādes rūpnīca.

Tiek ziņots par daudziem ievainotajiem Mijagi prefektūrā. Tokijā kādā skolā absolvēšanas ceremonijas laikā iebrucis jumts, cietuši daudzi cilvēki. Zemestrīcē un cunami viļņos bojā gājušo skaits pēdējo stundu laikā ir ļoti strauji pieaudzis. Pašlaik jau ir zināms, ka tikai ostas pilsētā Sendai, kas atradās vistuvāk zemestrīces epicentram, ir 200 līdz 300 zemestrīces upuru.

Foto: AFP/LETA

Tokijas apkaimē gāja bojā 67 gadus vecs vīrietis, kuru sadragāja mūris, un sieviete gados, kuru nonāvēja nogāzies jumts. Ibaraki prefektūrā uz ziemeļaustrumiem no Tokijas trīs cilvēki zaudēja dzīvību, sagrūstot viņu mājām.

Fukusimas prefektūrā uz ziemeļiem no Tokijas gāja bojā pieci cilvēki, bet Točigi prefektūrā valsts austrumos - viens cilvēks.

Zemestrīce notikusi plkst.14.46 pēc vietējā laika un ilgusi aptuveni divas minūtes. Pazemes grūdiens bijis jūtams arī 2500 kilometru attālajā Ķīnas galvaspilsētā Pekinā.

Nav ziņu par cietušiem Latvijas iedzīvotājiem

Latvijas vēstniecībai Japānā pagaidām nav informācijas par Latvijas piederīgajiem, kuri būtu cietuši zemestrīcē un cunami Japānā. Vēstniecības misijas vadītāja vietnieks Oļegs Orlovs pastāstīja, ka pašlaik vēstniecība strādā, lai apzinātu informāciju par to aptuveni 40 Latvijas iedzīvotāju situāciju, par kuru atrašanos Japānā diplomātiskajai pārstāvniecībai ir zināms.

Latvijas vēstnieks Pēteris Vaivars pašlaik neatrodas Japānas galvaspilsētā Tokijā, un atkarībā no situācijas tiks vērtēts, vai viņš drīzumā atgriezīsies Tokijā.

Foto: AFP/LETA

Piekrasti sasniedzis cunami vilnis

Japānas Klusā okeāna piekrasti jau skāris cunami, ostas pilsētā Ivates prefektūrā krastā izmetot kuģus un aizskalojot krasta tuvumā esošās automašīnas. Cunami skāris Ivates un Mijagi prefektūras, kur viļņa augstums sasniedzis attiecīgi 4,2 un 3,3 metrus. Taču kā vēsta telekanāls NHK, daudzviet cunami augstums pārsniedzis desmit metrus un telekanāla demonstrētajos kadros redzami plaši plūdi. Vislielākos postījumus cunami nodarījis Sendai pilsētai, kas atrodas tikai 130 kilometru uz rietumiem no zemestrīces epicentra.

Foto: AFP/LETA

Sendai zemestrīce sagrāvusi kādu viesnīcu, zem kuras drupām atrodas cilvēki. Precīzs viņu skaits pagaidām nav zināms, taču aģentūra Kiodo jau iepriekš ir vēstījusi par vismaz 200 ievainotajiem šajā pilsētā.

Klusā okeāna cunami brīdinājuma centrs paziņojis par cunami draudiem arī Krievijai un Marianas salām.

"Šāda mēroga zemestrīcei ir potenciāls radīt destruktīvu cunami, kas var skart piekrasti dažu minūšu laikā epicentra tuvumā un tālākus krastus vairāku stundu laikā," teikts centra paziņojumā.

Zemākas pakāpes brīdinājumu centrs arī noteicis Guamai, Taivānai, Filipīnām, Māršala salām, Indonēzijai, Papua-Jaungvinejai, Nauru, Mikronēzijai un Havaju salām.

Cunami sasniedz arī Kuriļu salas

Ap pulksten 9.05 pēc Latvijas laika zemestrīces izraisītais cunami vilnis sasniedzis Kuriļu salas, taču salu piekrastē ūdens līmenis paaugstinājies tikai par aptuveni vienu metru. Tomēr kuģi, kas atrodas Kuriļu salu ostās, jau iepriekš bija izgājuši atklātā jūrā, lai izvairītos no bojājumiem, ko var radīt viļņi, kas tos triec pret krastu.

Foto: AFP/LETA

Zemestrīce Japānā - piektā spēcīgākā pasaulē

ASV Ģeoloģijas dienests ziņo, ka šorīt Japānā notikusī zemestrīce ir piektā spēcīgākā šāda veida dabas stihija pasaulē kopš 1900. gada. Vispostošākā no līdz šim zināmajām zemestrīcēm 1960. gadā notika Čīlē, kur pazemes grūdienu stiprums sasniedza 9,5 balles pēc Rihtera skalas.

Foto: AFP/LETA

Pazemes grūdieni Japānu satricinājuši vairākkārt

Japānu pēdējās dienas satricinājuši vairāki spēcīgi pazemes grūdieni - ceturtdien tika reģistrētas vairākas virs sešas balles spēcīgas zemestrīces, bet trešdienas rītā piekrastē notika 7,2 balles spēcīga zemestrīces, kas sašūpoja ēkas Tokijā un izraisīja arī nelielu cunami.

20% no pasaules spēcīgajām zemestrīcēm notiek Japānā, kas atrodas tektoniski aktīvā zonā, taču augsto būvniecības standartu, regulāro mācību un modernās cunami brīdināšanas sistēmas dēļ upuru skaits parasti ir minimāls.


Live video by Ustream

Komentāri (244)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu