Japānas zemestrīcē gājuši bojā simtiem cilvēku (116)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

8,9 balles stiprajā zemestrīcē, kas piektdien skāra Japānu un izraisīja spēcīgus cunami viļņus visā Klusajā okeānā, gājuši bojā vismaz vairāki simti cilvēku, bet daudzi citi skaitās pazuduši bez vēsts.

Galīgais upuru skaits būs daudz lielāks

Aptuveni 300 bojāgājušo mirstīgās atliekas atrastas piekrastē esošajā Sendai pilsētā, ziņo mediji. Sabiedriskā raidorganizācija NHK vēsta, ka upuri, domājams, noslīkuši.

Taču plašie postījumi garajā piekrastes joslā liek domāt, ka galīgais upuru skaits būs ievērojami lielāks.

Lai gan varasiestādes apgalvo, ka neesot radioaktīvo materiālu noplūdes,

aptuveni 3000 cilvēku, kas Fukušimas prefektūrā dzīvo atomelektrostacijas apkārtnē, ir evakuēti.

Citas kodolspēkstacijas un naftas pārstrādes rūpnīcas pārtraukušas darbu.

Vairākas stundas pēc zemestrīces Sendai naftas ķīmijas rūpnīcā valsts ziemeļaustrumos noticis spēcīgs sprādziens, ziņo mediji.

TV pārraidītajos kadros bija vērojamas milzīgas oranžas uguns bumbas, kas pacēlās pret naksnīgajām debesīm.

Spēcīgs ugunsgrēks izcēlies arī "Cosmo" naftas pārstrādes rūpnīcā, kas atrodas Ičiharā netālu no Tokijas.

Sony pārtrauc ražošanu

Arī korporācija "Sony" bijusi spiesta apturēt ražošanu sešās savās rūpnīcās, kas atrodas zemestrīces stipri nopostītajā Mijagi prefektūrā un kaimiņos esošajā Fukušimas prefektūrā. Visi rūpnīcu darbinieki ir evakuēti.

Autoražotājs "Nissan" apturējis darbu četrās rūpnīcās, bet Fukušimas prefektūrā esošajā ražotnē izcēlies neliels ugunsgrēks, kuru izdevies jau apslāpēt. Divi darbinieki guvuši vieglus ievainojumus.

Kopumā zemestrīce izraisījusi vismaz 80 ugunsgrēkus.

Japānas ziemeļos bez elektroenerģijas piegādes palikuši aptuveni 4,4 miljoni mājsaimniecību.

"Postījumi ir tik milzīgi, ka datu vākšana prasīs mums daudz laika,"

atzīst Japānas Nacionālā policijas pārvalde.

Piemēram, tikai Ofunato pilsētā sagruvušas vai cunami viļņu aizskalotas vairāk nekā 300 ēkas, ziņo aģentūra "Jiji press".

Policija Ivates prefektūrā, kas atrodas netālu no zemestrīces epicentra, apstiprinājusi 17 nāves gadījumus, ziņo mediji.

Savukārt Ibaraki prefektūrā zem sabrukušo māju gruvešiem gājuši bojā vismaz trīs cilvēki.

Pazuduši kuģis un pasažieru vilciens ar visiem cilvēkiem

Tajā pašā laikā NHK vēsta, ka cunami viļņi, kas triekušies pret Japānas piekrasti, aiznesuši kādu kuģi uz kura atradušies aptuveni 100 cilvēki un viņu liktenis pagaidām nav zināms.

Cunami skartajā Japānas piekrastē pazudis arī pasažieru vilciens, kurā atradies nezināms skaits cilvēku, atsaucoties uz policiju, ziņo aģentūra "Kyodo".

Brīdī, kad piekrasti sasniedza spēcīgās zemestrīces izraisītais 10 metrus augstais cunami vilnis, Austrumjapānas dzelzceļa kompānijas vilciens atradās netālu no Nobiru stacijas, kas atrodas maršrutā, kurš savieno Sendai un Išinomaki.

Pārspēta pat 1923. gada postošā zemestrīce

Kā jau ziņots, Japānas piekrasti piektdien satricinājusi 8,9 balles spēcīga zemestrīce, Tokijā spēcīgi sašūpojot ēkas, kuras cilvēki steigšus pametuši, kā arī izraisot postošu cunami. ASV Ģeoloģiskais dienests (USGS) sākotnēji bija aplēsis, ka zemestrīce bijusi 7,9 balles spēcīga, taču vēlāk savus datus koriģējis.

Kā pavēstījusi Japānas valdība, zemestrīces un cunami nodarītie zaudējumi ir milzīgi. Zemestrīce ir spēcīgākā Japānas vēsturē, un tā pārspēj 1923.gada Lielo Kanto zemestrīci, kad 7,9 balles spēcīgs pazemes grūdiens Tokijā un tās apkārtnē nogalināja aptuveni 145 000 cilvēku un vairāk nekā 2,5 miljonus atstāja bez pajumtes.

Zemestrīces epicentrs atradies 24 kilometru dziļumā 373 kilometrus uz ziemeļaustrumiem no Tokijas. Zemestrīce notikusi plkst.14.46 pēc vietējā laika un ilgusi aptuveni divas minūtes. Pazemes grūdiens bijis jūtams arī 2500 kilometru attālajā Ķīnas galvaspilsētā Pekinā.

Japānas Klusā okeāna piekrasti skāris cunami, krastā izmetot kuģus un aizskalojot visu savā ceļā piekrastē. Cunami augstums Ivates un Mijagi prefektūrās sasniedzis attiecīgi 4,2 un 3,3 metrus. Taču, kā vēsta NHK, daudzviet cunami augstums pārsniedzis desmit metrus, un telekanāla demonstrētajos kadros redzami plaši plūdi. Desmit metrus augsts cunami novērots Sendai ostā. Applūdusi Sendai lidosta, un no gaisa uzņemtajos kadros redzams, ka uz termināļa jumta atrodas vairāki desmiti cilvēku.

Glābšanas darbos varētu iesaistīt ASV armiju

Japāna vērsusies pie valstī dislocētā ASV militārā kontingenta ar lūgumu sniegt palīdzību glābšanas darbos.

Japānas ārlietu ministrs Takeaki Macumoto, kurš stājās amatā tikai pagājušajā nedēļā, ar attiecīgu lūgumu vērsies pie ASV vēstnieka Džona Rūza.

Šobrīd Japānā dislocēti gandrīz 50 000 ASV militārpersonu. Daudzas ASV bāzes atrodas Okinavas salā, kas atrodas tālu uz dienvidiem no zemestrīces zonas, bet ASV septītā flote bāzējas tikai nedaudz uz dienvidiem no Tokijas.

Taču ASV flote ziņo, ka tās kuģi neesot cietuši un spēj sniegt nepieciešamo palīdzību.

Palīdzību piedāvājusi arī Ķīna.

Komentāri (116)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu