Japānā noticis sprādziens AES "Fukušima 1" (291)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Japānā šorīt četros naktī pēc Latvijas laika noticis sprādziens iepriekš bojātajā atomreaktora "Fukušima 1" dzesēšanas sistēmā. AES atrodas 250 km no Tokijas. Reaktora kodols pēc sprādziena palicis neskarts. Tas ir otrais sprādziens šajā stacijā pēdējo trīs dienu laikā. Sprādzienā ievainoti vismaz seši reaktora strādnieki. Pie tam pirmdien pēc sprādziena pārstājusi darboties dzesēšanas sistēma arī otrajā "Fukušima 1" reaktorā.

Iepriekš dzesēšanas sistēmas problēmas bija pirmajā un trešajā reaktorā, kur sestdien un šonakt notika sprādzieni.

Pēc sprādziena radiācijas līmenis kļuvis nedaudz augstāks un izsludināta trauksme. Sprādziens nograndis AES trešajā reaktorā, kur iepriekš pārstājušas darboties dzesēšanas sistēmas.

Foto: AFP/LETA
Sprādzienā sagrauta energobloka iekšējā aizsargsiena, cietis jumts, taču pats reaktora kodols nav cietis

un sprādzienu izturējusi arī reaktoru apņemošā dzelzsbetona kontrukcija.

Japānas amatpersonas paziņojušas, ka notikusi arī radiācijas noplūde, taču tā neesot liela. Amatpersonas iedzīvotājiem likušas aizvērt visus logus un durvis, kā arī nepamest savas mājas. 20 kilometru rādiusā notiek cilvēku evakuācija.

Foto: AFP/LETA

Černobiļas scenārijs neatkārtošoties

Japānas nacionālās stratēģijas ministrs Koičiro Geneba pirmdien paziņoja, ka nepastāv "pilnīgi nekāda iespēja", ka Japānā varētu atkārtoties Černobiļas atomelektrostacijas avārijas scenārijs.

Ar šādu paziņojumu viņš nācis klajā, atsaucoties uz Kodoldrošības un rūpniecības drošības aģentūras sniegto informāciju.

Atrastas vēl 2000 cilvēku mirstīgās atliekas

Tikmēr Japānas mediji ziņo, ka atrasti vēl 2000 zemestrīcē un cunami bojā gājušo cilvēku mirstīgās atliekas. Oficiālais bojāgājušo skaits patlaban pārsniedz 1600 cilvēkus, taču, domājams, šis skaitlis varētu pieaugt vēl daudzkārtīgi.

Tiek lēsts, ka vienā no stihijas vissmagāk skartajiem reģioniem - Mijagi varētu būt bojāgājuši pat 10 000 cilvēku.

Foto: AFP/LETA

Iedzīvotājiem atslēdz un taupa elektrību

No šodienas vairākās vietās Japānā uz trijām stundām atslēgs elektrību. Elektroenerģiju nepieciešams taupīt, jo zemestrīces un cunami dēļ ir apturēta vairāku atomelektrostaciju darbība.

Reaktori pārkarsuši, un elektrības trūkums jau iepriekš bija viens no galvenajiem iemesliem dzesēšanas sistēmu problēmām. Japānas kodolenerģijas industrija nodrošina aptuveni trešo daļu no valstij vajadzīgās elektroenerģijas.

Krīze finanšu tirgos

Aplēses liecina, ka stihijas nodarītie zaudējumi varētu sasniegt pat vairāk nekā 34 miljardus ASV dolāru.

Ņemot vērā milzīgos postījumus un joprojām nestabilo situāciju valstī, sašūpojušies arī pasaules finanšu tirgi.

Japānas Centrālā banka šodien finanšu sistēmā iepludinājusi rekordlielu summu - 15 triljonus jenu (92,45 miljardus latu) - cerībā stabilizēt ekonomiku pēc katastrofiskās zemestrīces un cunami.

Komentāri (291)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu