Japāna paaugstina AES draudu līmeni; reaktoru varētu iemūrēt

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien paiet tieši nedēļa, kopš Japānu satricināja deviņas balles stipra zemestrīce un valsts ziemeļu piekrasti nopostīja cunami, izraisot avāriju arī Fukušimas atomelektrostacijā (AES). Japāna piektdien no ceturtā uz piekto paaugstinājusi AES "Fukušima 1" draudu līmeni. Tikmēr izskanējusi versija, ka Japāna AES krīzi apsver risināt, izmantojot "Černobiļas scenāriju", proti, izveidojot pār reaktoru betona "sarkofāgu".

Draudu līmenis paaugstināts, saskaņā ar starptautisko septiņu punktu kodolkatastrofas draudu skalu.

Piektā draudu pakāpe nozīmē "negadījumu ar plašākām sekām", savukārt ceturtā - "negadījumu ar vietēja mēroga sekām". Jāatgādina, ka Černobiļas katastrofa savulaik tika novērtēta ar septīto pakāpi šajā skalā.

Nāvējoša radiācijas deva

Piektdien, pēc ekspertu teiktā, ir pienākusi pēdējā diena kodolkatastrofas novēršanai. Pagājušās nakts laikā radiācijas līmenis otrajā energoblokā ir nedaudz samazinājies, taču no tā joprojām redzami paceļamies balti dūmi.

Radiācijas līmenis piektdienas rītā ir 279 milizīverti stundā. Pieļaujamā starojuma deva ir 0.05 līdz 0.2 milizīverti stundā.

Kaut arī reaktora tuvumā saņemtā radiācijas starojuma deva cilvēku dzīvībai ir nāvējoša, no šodienas tiek atjaunotas karaspēka un policijas operācijas.

AES darbinieki gribējuši evakuēties, premjers neļāvis

Fukušimas atomelektrostacijas operators nedēļas sākumā lūdzis atļauju visu darbinieku evakuēšanai no apdraudētās spēkstacijas, piektdien vēsta japāņu laikraksts "Mainichi Shimbun". Kodolspēkstacijas apsaimniekotājs "Tokyo Electric Power Co." (TEPCO) skaidrojis, ka darbiniekiem būtu sarežģīti atjaunot AES darbību. Lūgums ļaut evakuēt darbiniekus valdībai iesniegts pirmdien, kad stacijā jau bija notikuši divi sprādzieni un ugunsgrēks.

Taču premjerministrs Naoto Kans TEPCO lūgumu noraidījis, uzsverot, ka "atkāpšanās nav iespējama. Nav runa par to, vai sabruks TEPCO. Ir runa par to, vai kļūdīsies Japāna."

Savukārt kāda vārdā neminēta ar TEPCO saistīta amatpersona valdības nostāju tulko šādi: "Sakot, ka atkāpšanās nav iespējama, viņi domā - strādājiet, kamēr tiksiet pakļauti radiācijai un mirsiet." "Fukušimas 1" atomelektrostacijā strādā ap 5000 cilvēku. Lai gan oficiāli dati par pašreiz stacijā nodarbināto cilvēku skaitu nav zināmi, medijos izskanējušas ziņas, ka tur joprojām atrodas ap 70 darbinieku.

Bīstamo reaktoru varētu iemūrēt

Fukušimas reaktora dzēšanā plāno iesaistīt bruņoto spēku speciālo tehniku, policijas rīcībā esošos ūdens metējus un militāros helikopterus. Izskanējis arī, ka japāņi plāno iemūrēt bojātos reaktorus betona sarkofāgā, tāpat kā tas bija Černobiļas kodolstacijā.

Runas par šādu plānu bija izskanējušas jau iepriekš, taču piektdien šādu versiju preses konferencē oficiāli pieļāva arī "Tokyo Electric Power Company" pārstāji. Viņi gan uzsvēra, ka joprojām noris centieni novērst reaktora pārkaršanu un atjaunot automātiskās reaktora dzesēšanas sistēmas darbu, kas arī ļautu novērst turpmākus iespējamos sprādzienus reaktorā.

Pieaudzis bojāgājušo skaits

Japānā piektdien notikušajā postošajā zemestrīcē un tās izraisītajos cunami bojāgājušo skaits ir pieaudzis līdz 6405 cilvēkiem, un vēl 10 259 cilvēki ir pazuduši bez vēsts, piektdien paziņoja policija.

Policija arī informēja, ka zemestrīcē un cunami ir ievainoti 2409 cilvēki.

Policija ceturtdien bija paziņojusi par 5457 bojāgājušajiem un 9508 pazudušajiem. Domājams, ka upuru skaits turpinās pieaugt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu