Šodien supermēness; ikdienu tas neietekmēšot

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jau šodien, 19.martā, debesīs būs vērojama neparasta aina. Zemei pietuvosies Mēness un tiks sasniegts vismazākais attālums starp Zemi un Mēnesi kopš 1992.gada.

Šis attālums būs aptuveni 356 tūkstoši kilometru, turklāt šoreiz neparastā dabas parādība būs vērojama vienlaikus ar pilnmēnesi.

Latvijas Astronomijas biedrības pārstāvis Mārtiņš Gills skaidro, ka vizuāli Mēness izmērs palielinās par apmēram 12%, un tas nozīmē, ka tā virsmu varēs mazliet vairāk saskatīt ar neapbruņotu aci un labāk varēs redzēt Mēness kalnus un krāterus.

Astronoms: būtiskas ietekmes nebūs

Pēdējā laikā publiskajā telpā izskanējuši viedokļi, ka tieši Mēness tuvošanās Zemei ir vainojama dabas katastrofās, arī pēdējā – traģiskajā zemestrīcē Japānā. Kā portālam TVNET atklāja Latvijas Astronomijas biedrības priekšsēdētāja vietnieks Kārlis Bērziņš, tad tās visas esot pilnīgas muļķības. Šis process absolūti nekādā veidā nav vainojams dabas katastrofās, un mēs to izjūtam tik minimāli, ka tas mūsu ikdienu nemaz neietekmē.

Veselības likstas nav gaidāmas

Arī runas, ka cilvēkiem ar psihiskām slimībām šajā laikā īpaši saasināsies kaites, nav patiesas. Cilvēkus ietekmē pilnmēness, nevis tas, cik tuvu Mēness ir Zemei.

Bērziņš apgalvo, ka satraukumam nav nekāda pamata, jo šis ir normāls, ciklisks process, kas nekādu ļaunumu mums nenodarīs.

Attāluma maiņa ir robežās starp apmēram 360 000 līdz 400 000 kilometru

Kā informēja Latvijas Astronomijas biedrības (LAB) projektu vadītājs Mārtiņš Gills, Mēness orbīta nav ideāli apaļa, bet gan eliptiska, tādēļ ik katrā Mēness apriņķošanas reizē, kas gadā ir aptuveni 13 reizes, tas ir gan tuvu Zemei, gan attālinās no tās. Attāluma maiņa ir robežās starp apmēram 360 000 līdz 400 000 kilometru.

Aptuveni reizi gadā pilnmēness periods sakrīt ar brīdi, kad ir perigejs jeb Mēness ir vistuvāk Zemei, kā arī reizi gadā iznāk, ka pilns Mēness ir apogejā jeb vistālāk no Zemes, skaidroja LAB pārstāvis.

Skatīt pievienoto video.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu