Vidzemē sniegputeni pavadījis pērkons, novērota arī krusa

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Piektdien daudzviet Vidzemē pamatīgi puteņojis, bet vietām bijis arī pērkona negaiss un krusa. Dabas vērotājs Vilis Bukšs vēstī, ka Viļakā snigšanu pavadījis spēcīgs vējš un pērkona dārdi.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā šo informāciju nevarēja apstiprināt, jo dienas laikā novērotājs atrodas tikai Alūksnes meteoroloģiskajā stacijā un par citām vietām Vidzemē novērojumu nav.

Taču speciālisti norāda, ka negaiss piektdien pēcpusdienā bijis iespējams, jo atmosfēra bija nestabila, veidojās pamatīgi gubu mākoņi, kas var izraisīt negaisu. Arī Eiropas Eksperimentālais vētru prognozēšanas centrs piektdienas rītā izplatīja brīdinājumu, ka snigšanas laikā iespējamas stipras vēja brāzmas un pērkons Latvijas austrumos, vietām Igaunijā, tāpat daļā Lietuvas, Baltkrievijas un Ukrainas.

Zibens un pērkons snigšanas laikā Latvijā ir reta parādība, taču ik gadu to pāris reižu novēro. Biežāk sniegs un pērkona negaiss vienlaicīgi ir piekrastes rajonos ziemas pirmajā pusē. Tad negaisus veicina siltais jūras ūdens, taču šoreiz negaisa mākoņus radīja saules sasildītais gaiss uz zemes, kontrastējot ar aukstajām gaisa masām aptuveni 1-4 kilometru augstumā. Temperatūras starpību dēļ mākoņu augstums sasniedza aptuveni četru kilometrus, kas pavasarī nav bieža parādība.

Spēcīgākās vēja brāzmas fiksētas Rūjienā - 19 metru sekundē. Daudzviet iekšzemē brāzmas bija līdz 12-17 metriem sekundē stipras.

Brīvdienu naktīs temperatūra pazemināsies zem -10 grādiem

Arī brīvdienās laiks Latvijā saglabāsies auksts un naktīs valsts austrumos gaisa temperatūra var pazemināties zem -10 grādiem, prognozē sinoptiķi.

Brīvdienās Baltijā laika apstākļus vairāk sāks ietekmēt anticiklons no Eiropas centrālās daļas, taču būtiskas izmaiņas laika apstākļos tas nenesīs.

Sestdienas naktī mākoņu būs maz, neliels sniegs iespējams tikai dažviet Kurzemē un Zemgalē. Brāzmainais vējš naktī pierims un gaisa temperatūra strauji pazemināsies līdz -5..-10 grādiem, dažviet Vidzemē vēl par kādu grādu aukstāks, bet Kurzemē siltāks - ap -1..-4 grādiem.

Sestdien atkal pastiprināsies vējš, brāzmās līdz 15 metriem sekundē, vietām, pārsvarā Vidzemē un Latgalē, brīžiem snigs, nedaudz putinās, taču spīdēs arī saule. Gaiss iesils tikai līdz -2..+3 grādiem.

Arī svētdienas naktī vējš atkal pierims un gaiss atdzisīs līdz -1..-10 grādiem. Dienā neliels sniegs un slapjš sniegs gaidāms vietām Vidzemē, bet spīdēs arī saule un temperatūra sasniegs 0..+5 grādus.

Nākamās nedēļas sākumā palēnām kļūs siltāks, bet plašāks siltuma vilnis iespējams nedēļas otrajā pusē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu